Vinařství Petr Bunža Bzenec

Navštívené
Chci navštívit
Oblíbené

O vinařství

Rodinné vinařství (zal. 1993) působí v moderním objektu v Těmické ulici v Bzenci. Zde je kromě výrobního zázemí také degustační místnost a prodejna. Vinařství vlastní 14 ha vinohradů a specializuje se na typické místní odrůdy.

Kontakty a služby

Služby

  • Bezbariérový přístup
  • Parkoviště pro 15 aut
  • Parkoviště pro 3 autobusy
  • Nabídka vlastních vín
  • WC v zařízení
Více informací

Informace o produkci

Základní informace

  • Roční produkce
    35 000 lahví
  • Rozloha vinic
    14 ha
  • Cenové rozpětí
    80-250 Kč

Vinařství Petra Bunži je firma rodinného typu, která byla založena v roce 1993 v Bzenci. Poloha Bzence na samém okraji pohoří Chřiby mezi městy Kyjov a Veselí nad Moravou je ideální pro pěstování révy, které zde má dlouhou tradici. Vinařství má mladé zatravněné vinice o rozloze čtrnáct hektarů na jižních a jihozápadních svazích v katastru Bzence v nadmořské výšce 220 – 275 metrů nad mořem. Půdy jsou většinou úrodné spraše, které na horizontu svahu přecházejí v těžké jíly. Odrůdová skladba ve vinicích je velmi pestrá, z bílých odrůd je zastoupeno Chardonnay, Rulandské šedé, Muškát moravský, Tramín červený, Müller-Thurgau, Veltlínské zelené, Irsai Oliver a nezapomenutelný Ryzlink rýnský (zde dříve známý pod názvem Bzenecká Lipka). Z modrých odrůd je zastoupen Modrý Portugal, Frankovka, André, Dornfelder a Rulandské modré. Bunžovi dříve vyráběli víno a lahvovali v několika pronajatých sklepích, od roku 2011 hospodaří ve vlastním nově postaveném a moderně vybaveném provozu na okraji Bzence. Využívají nový pneumatický lis a technologii převážně z nerezu, pro bílá vína metodu řízeného kvašení, u červených vín probíhá jablečno-mléčná fermentace. Degustace pro skupiny pořádá vinařství ve sklípku v lokalitě Baráky. Zde také dozrávají některá vína v dubových sudech. V širokém sortimentu jsou zastoupena vína jakostní, přívlastková, ale také víno ledové a cibébové. Zákazníci si mohou vybrat i z bohatého archivu. V roce 2000 Bunžovi zavedli výrobu známkového vína Bunžolé, které se rychle prosadilo svojí pikantností. Obnovili také výrobu dříve oblíbeného perlivého vína Vincůr, do sortimentu zařadili bílá a růžová perlivá vína a nealkoholický hroznový mošt, který získal v roce 2014 značku Tradiční slovácký výrobek.

Vyráběné odrůdy bílých vín
Vyráběné odrůdy červených vín
Vyráběné kategorie vín
    Zemské víno, Jakostní víno, Kabinetní víno, Pozdní sběr, Výběr z hroznů, Výběr z bobulí, Výběr z cibéb, Ledové víno, Slámové víno, Svatomartinské víno, Růžové víno, Perlivá vína
Dosažená ocenění

Rulandské modré 2015 rosé, výběr z hroznů; Tramín červený, výběr z hroznů 2014, Müller Thurgau jakostní 2015

Speciality v nabídce

Hroznový mošt (Tradiční slovácký výrobek), známkové víno Bunžolé, perlivé víno Vincůr, ledová a slámová vína

Navštívené
Chci navštívit
Chybí vám zde vaše vinařství/vinotéka/vinárna?
Přidat subjekt
Potřebujete upravit údaje u tohoto subjektu?
Upravit tento vinařský subjekt

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína