Detail odrůdy

Rulandské modré

Základní charakteristika vína

Říká se, že se k nám Rulandské modré neboli Pinot Noir dostalo už ve 14. století za doby vlády Karla IV. Pravost této informace se ale nikdy nepodařilo prokázat. U nás se pěstuje ve všech vinařských podoblastech, nejrozšířenější je pak na Velkopavlovicku, Mikulovsku. Vynikající jsou Rulandy z okolí Mělníku, Litoměřic, na Moravě pak na Bzenecku a Mutěnicku.

Barva vína

Obvykle světle rubínová, u starších nazrálejších vín se pak objevují cihlové odlesky.

Vůně vína

Velmi elegantní, příjemná, ovocitá, s tóny připomínající lesní ovoce, jako jsou ostružiny, maliny a jahody. Také se často objevují tóny peckového ovoce. U starších vyzrálejších vín najdeme také tóny kůže, kouře nebo také sušených švestek a povidel.

Chuť vína

Elegantní, bohatá, ale zároveň jemná. U mladých vín se objevuje pikantní kyselinka, která se stářím zjemní.

Co se k této odrůdu nejvíce hodí?

Profil vína

Ovocnost
Tělo
Taniny
Kyselina

Více o odrůdě

Rulandské modré se dříve pěstovalo až na 90 % plochy našich vinic, což je ve srovnání s dnešními 4 % opravdu kontrast. Této odrůdě se v Čechách velmi dobře daří kromě Mělnicka také na Litoměřicku. Na Moravě pak především na Velkopavlovicku, Slovácku, v okolí Bzence nebo Mutěnic.

Červená vína Pinot noir se podávají v širokých „břichatých“ pohárech

U nás původně Roučí modré. Francouzský název Pinot je odvozen od slova Pin = šiška, protože jeho malé, bobulemi nahloučené hrozníčky připomínaly šišky jehličnanů.

V genotypu odrůdy jsou zakódovány rodiče samovolně v přírodě vzniklé odrůdy z křížení Mlynářka (Pinot meunier) x Tramín. Pinot dal císař Karel IV. dovézt do Čech z Francie. Traduje se, že první sazenice věnoval nákladníkům hor viničních na Mělníku za pomoc při potírání lapků na řece Labi. Jeden z mělnických měšťanů povolal vinaře i s rodinami z Burgundska, aby zavedli pěstování Pinotu na Mělníku tak, jak se pěstoval v Burgundsku. Na jedné z mělnických vinic byl do kamene opěrné terasy vysekán nápis Chambertin 1348, odkud byla réva dovezena.

Pinot noir má středně velké, tmavě zelené, mírně třílaločné listy, středně husté olistění. Hrozny jsou malé, válcovité, husté. Bobule malé, kulaté, modré, s tenkou slupkou, která snadno podléhá hnilobě, a proto se šlechtitelé snaží vyhledávat klony s méně hustými hrozny. Dužina je řídká s kořenitou chutí. Réví vyzrává dobře a mrazuodolnost je dobrá, odolnost proti houbovým chorobám střední. Plodnost je pravidelná a dobrá. Vyžaduje nejlepší polohy, na hlinité půdě dává vína plná a tmavších barev, na štěrkovité vína světlejší, ale s velmi jemnými vůněmi.

Při stolování se předkládají k pečeným masům, k pernaté zvěři, k nadívané drůbeži a doporučují se k pokrmům z hub a k mnoha druhům sýrů.

Vína odrůdy Pinot noir mají mnoho variant podle světových oblastí, kde se tato odrůda pěstuje, ale i podle toho, jak s nimi vinař zachází. Většinou jsou rubínové barvy s nazlátlým okrajem v místě, kde se povrch vína stýká se stěnou sklenky. Vůně mladých vín připomíná ostružiny, jahody, z dobře vyzrálých hroznů spíše černé třešně. Ve vyzrálých vínech se objevuje vůně kůže, kouř hořícího dřeva, vůně tlejícího listí, sušených švestek, povidel. Chuť dobře vyškolených vín je velmi přitažlivá pro nízký obsah kyselin, velmi jemné třísloviny, hebkost klouzání po jazyku, ohromující plnost, která se zráním zvyšuje. Vína se velmi dobře hodí pro dlouhodobé skladování.

Z odrůdy Pinot noir se ale nedělají jen červená vína. V některých oblastech jsou oblíbena vína růžová buď jen z Pinot noir, nebo ve směsi s Rulandským šedým (Badisch Rotgold). Slupka bobulí obsahuje málo červeného barviva, a proto se lisováním celých hroznů snadno docílí bezbarvé klarety, které jsou součástí základu směsi vín pro výrobu šumivých vín Champagne. Základ obsahuje obvykle vína ze dvou až tří ročníků odrůd Chardonnay, která dodávají směsi jemnost a delikátnost, Pinot noir, který vytváří mohutnost a bohatost dojmu, a víno odrůdy Pinot meunier (Mlynářka), které podporuje rychlejší stárnutí směsi, dráždí chuťové pohárky ušlechtilou kyselinou a Pinot noir obohacuje konečný dojem.

Rulandské modré se dříve pěstovalo až na 90 % plochy našich vinic, což je ve srovnání s dnešními 4 % opravdu kontrast.

Červená vína Pinot noir se podávají v širokých „břichatých“ pohárech a platí pro ně pravidlo, čím starší víno, tím objemnější pohár, který se plní jen do pětiny až čtvrtiny celkového objemu, aby se široká hladina vína mohla dobře provzdušnit. Taková vína lze podávat bez pokrmů, k tichému obdivu jejich vůní a stavby a k meditování s přáteli. Při stolování se předkládají k pečeným masům, k pernaté zvěři, k nadívané drůbeži a doporučují se k pokrmům z hub a k mnoha druhům sýrů.

Základní charakteristika jakostního vína

Bledě rubínová až cihlově červená barva se zlatavým okrajem kolem stěn poháru. Aromatické látky jsou v mládí nejpodobnější vůním jahod, ostružin, červených třešní a později se projevují jako švestková povidla, kůže, kouř či tlející listí. Kyseliny jsou jemné, stejně tak i méně zastoupené třísloviny.

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína