Vinařský slovník

Vinařský slovník

  • Adstringentní

    undefined
  • Agrafa

    undefined
  • Agrární komora České republiky

    undefined
  • Aldehyd

    undefined
  • Alkohol

    undefined
  • Alkoholické víno

    undefined
  • Americké druhy révy

    undefined
  • Amfora

    undefined
  • Ampelografie

    undefined
  • Antokyany

    undefined
  • Aperitiv

    undefined
  • AREV (Sdružení evropských vinařských regionů)

    undefined
  • Aroma vína

    undefined
  • Aromatické víno

    undefined
  • Aromatizované víno

    undefined
  • Assemblage

    undefined
  • Autolýza kvasnic

    undefined
  • Bacchus

    undefined
  • Barrique

    undefined
  • Barva bobulí

    undefined
  • Batonáž

    undefined
  • Bezcukerný extrakt

    undefined
  • Bílkovinné zákaly

    undefined
  • Bílkoviny ve víně

    undefined
  • Biologické odbourávání kyselin

    undefined
  • Biovíno

    undefined
  • Bobule

    undefined
  • Brut

    undefined
  • Buket vína

    undefined
  • Burčák

    undefined
  • Cibéby

    undefined
  • Claret, klaret

    undefined
  • Cukernatost

    undefined
  • Cuvée

    undefined
  • Čich

    undefined
  • Degustace

    undefined
  • Degustační miska

    undefined
  • Degustátor

    undefined
  • Dekantace

    undefined
  • Dezertní vína

    undefined
  • Digestiv

    undefined
  • Dochuť vína

    undefined
  • Dry

    undefined
  • Enolog

    undefined
  • Enologie

    undefined
  • Etiketa

    undefined
  • Evidenční číslo jakosti

    undefined
  • Evidenční číslo jakosti vína

    undefined
  • Expediční likér

    undefined
  • Extrakt ve víně

    undefined
  • Fádní víno

    undefined
  • Glukóza

    undefined
  • Glycerol

    undefined
  • Grappa

    undefined
  • Gustativní

    undefined
  • Histamin

    undefined
  • Hmatový vjem

    undefined
  • Hnědnutí vína

    undefined
  • Hodnocení vína

    undefined
  • Hořknutí vína

    undefined
  • Hroznová léčba

    undefined
  • Hroznová šťáva

    undefined
  • Hroznový mošt

    undefined
  • Hutné víno

    undefined
  • Chaptalisation

    undefined
  • Chlebovina

    undefined
  • Jakostní víno a jakostní víno s přívlastkem

    undefined
  • Jednoduché víno

    undefined
  • Jiskra vína

    undefined
  • Juchtovina

    undefined
  • Kabinetní víno

    undefined
  • Karafa

    undefined
  • Komplexní víno

    undefined
  • Koňský pot

    undefined
  • Korek

    undefined
  • Koštýř

    undefined
  • Krátké víno

    undefined
  • Krvácení

    undefined
  • Křísové kvasinky

    undefined
  • Kulaté víno

    undefined
  • Kvasinky vinné

    undefined
  • Kvasný buket

    undefined
  • Kvašení jablečno-mléčné

    undefined
  • Kyselina askorbová

    undefined
  • Kyselina citrónová

    undefined
  • Kyselina jablečná

    undefined
  • Kyselina jantarová

    undefined
  • Kyselina metavinná

    undefined
  • Kyselina mléčná

    undefined
  • Kyselina ocelová

    undefined
  • Kyselina octová

    undefined
  • Kyselina sírová

    undefined
  • Kyselina vinná

    undefined
  • Kyseliny moštu a vína

    undefined
  • Láhvová zralost

    undefined
  • Láhvové víno

    undefined
  • Ledové víno

    undefined
  • Lehké víno

    undefined
  • Letní víno

    undefined
  • Letošní víno

    undefined
  • Likérové víno

    undefined
  • Macerace oxidem uhličitým (karbonická macerace)

    undefined
  • Merkaptany

    undefined
  • Mosty vína (zevnitř na sklenici)

    undefined
  • Moštoměry

    undefined
  • Možný obsah alkoholu

    undefined
  • Myšina

    undefined
  • Nádoby na víno

    undefined
  • Nedostatky vín

    undefined
  • Neharmonické víno

    undefined
  • Nemoci vín

    undefined
  • Netěkavé kyseliny

    undefined
  • Netypické tóny stárnutí

    undefined
  • O.I.V.

    undefined
  • Oblasti vinařské

    undefined
  • Obsah alkoholu

    undefined
  • Oceňování vína

    undefined
  • Octovatění

    undefined
  • Odalkoholizované víno

    undefined
  • Odbourání kyselin

    undefined
  • Odrůda révy

    undefined
  • Odrůdová vůně

    undefined
  • Odrůdy evropské révy

    undefined
  • Ochrana původu vína

    undefined
  • Olfaktivní, olfaktorický

    undefined
  • Organoleptické posouzení vína

    undefined
  • Otesané, strhané víno

    undefined
  • Oxidace moštu, vína

    undefined
  • Označování zbytkového cukru ve víně

    undefined
  • Ožehnutí sudu

    undefined
  • Pachuť po korku

    undefined
  • Pachuť po třapinách

    undefined
  • Pachuť po ztuchlině

    undefined
  • Pachuť zemitá

    undefined
  • Pachuť zvětralého vína

    undefined
  • Pektin

    undefined
  • Perlení vína

    undefined
  • Perlivé víno

    undefined
  • Perzistence

    undefined
  • Pěstitel révy

    undefined
  • Pěstitelská oblast

    undefined
  • Pinot

    undefined
  • Pitelné víno

    undefined
  • Plná zralost hroznů

    undefined
  • Plnost vína

    undefined
  • Ploché víno

    undefined
  • Polosladké víno

    undefined
  • Polosuché víno

    undefined
  • Polymerizace

    undefined
  • Popeloviny

    undefined
  • Popis vína

    undefined
  • Pořadí vín

    undefined
  • Pozdní sběr

    undefined
  • Prázdné víno

    undefined
  • Predikátní víno

    undefined
  • Prezentace vína

    undefined
  • Prodej ze dvora, ze sklepa

    undefined
  • Provzdušení vína

    undefined
  • Přesíření

    undefined
  • Přezrávání hroznů

    undefined
  • Přiboudlina

    undefined
  • Příchuť kvasničná

    undefined
  • Příchuť po filtračních deskách

    undefined
  • Přírodní víno

    undefined
  • Přirozený obsah alkoholu

    undefined
  • Původ vína

    undefined
  • Pyžmová, animální vůně

    undefined
  • Reziduální CO2

    undefined
  • Rezistentní odrůdy

    undefined
  • Rmut

    undefined
  • Ročník vína

    undefined
  • Rosé, růžové víno, rose

    undefined
  • Rozinky

    undefined
  • Ruční sklizeň hroznů

    undefined
  • Růžák, ryšák

    undefined
  • Řízené kvašení

    undefined
  • Sacharóza

    undefined
  • Sec

    undefined
  • Sekt

    undefined
  • Sekundární aroma vína

    undefined
  • Sklenky na víno

    K dokonalému ohodnocení všech vlastností vína jsou nejvhodnější sklenky z krystalového, čirého, průhledného skla. Musí být prosty jakéhokoliv broušení nebo zdobení potisky. Musí mít dostatečně dlouhou nožku s kruhovou základnou. Degustátor drží sklenku za nožku nebo podstavu a nedotýká se vlastního balonu sklenky rukou. Objem balonu by měl být alespoň 250 ml, lepší je 350 ml a více. Vína se nalévá 70-80 ml, aby měl degustátor možnost sklenkou zatočit a vnímat uvolňující se vůně. Balon sklenky pro bílá vína se k hornímu konci tulipánovitě zužuje a otvor by měl mít průměr 46 mm. Pro vína červená je balon ve spodní části rozšířenější a nahoře otevřenější, otvor by měl mít v průměru 60 mm. Pro červená vína je důležitý větší styk se vzduchem a proto větší plocha hladiny vína. Pro šumivá vína jsou vysoké a úzké sklenky – flétny, v nichž je dobře vidět perlivost vína.
  • Skutečný obsah alkoholu

    undefined
  • Sladké víno

    undefined
  • Slámové víno

    undefined
  • Sluchový vjem

    undefined
  • Směs vín

    undefined
  • Sommelier

    undefined
  • Stabilizace vína

    undefined
  • Stárnutí vína

    undefined
  • Stolní víno

    undefined
  • Střik vinný

    undefined
  • Studená macerace

    undefined
  • Studené kvašení

    undefined
  • Stupně cukernatosti

    undefined
  • Sudová zralost vína

    undefined
  • Sudové víno

    undefined
  • Suché víno

    undefined
  • Sur lie

    undefined
  • Svařené víno

    undefined
  • Svatomartinské

    undefined
  • Svěží víno

    undefined
  • Svíravá chuť

    undefined
  • SZPI (Státní zemědělská a potravinářská inspekce)

    undefined
  • Šarže

    undefined
  • Šumivé víno

    undefined
  • Tanin

    undefined
  • Těkavé kyseliny

    undefined
  • Tělo vína

    undefined
  • Teplota vína

    undefined
  • Termolabilní víno

    undefined
  • Tiché víno

    undefined
  • Tiráž

    undefined
  • Trpké víno

    undefined
  • Třídění šumivého vína

    undefined
  • Třídění vín

    undefined
  • Třísloviny vína

    undefined
  • Tvrdé víno

    undefined
  • Udělování cen vínům

    undefined
  • Ušlechtilá hniloba

    undefined
  • Uzavřené víno

    undefined
  • Vázaný SO2

    undefined
  • Vermut

    undefined
  • Veškeré kyseliny

    undefined
  • Veškerý extrakt

    undefined
  • Vinařská obec

    undefined
  • Vinařská zóna

    undefined
  • Vinařství

    undefined
  • Viniční trať

    undefined
  • Vinifikace

    undefined
  • Vinný kámen

    undefined
  • Vinný nápoj

    undefined
  • Víno

    undefined
  • Víno originální certifikace

    undefined
  • Víno Svatomartinské (Martinské)

    undefined
  • Vinotéka

    undefined
  • Vínovice

    undefined
  • Vjem smyslový

    undefined
  • Vůně vína

    undefined
  • Výběr z bobulí

    undefined
  • Výběr z cibéb

    undefined
  • Výběr z hroznů

    undefined
  • Výlisnost

    undefined
  • Vyrovnané víno

    undefined
  • Vyšší alkoholy

    undefined
  • Vývrtka

    undefined
  • Vyzrálé víno

    undefined
  • Zakrytá degustace

    undefined
  • Zátky

    undefined
  • Zatřídění vína

    undefined
  • Zbytkový cukr

    undefined
  • Zemské víno

    undefined
  • Známkové víno

    undefined
  • Zrání vína v láhvi

    undefined

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína