Detail odrůdy

Rulandské bílé

Základní charakteristika vína

Rulandskému bílému se dříve říkalo Burgundské bílé. Po tlaku Francie na změnu jména však byly všechny Pinoty přejmenovány na Rulandské, Burgundské bílé nevyjímaje. Tato odrůda je rozšířena ve všech našich šesti podoblastech, nicméně nejvíce ji najdeme na Litoměřicku a Slovácku, vynikajících výsledků dosahuje také na Znojemsku nebo Mikulovsku.

Barva vína

Zelenožlutá.

Vůně vína

Jemná, ovocitá a květinová, ve zralém víně se objevuje vůně hrušek, chlebové kůrky i lískových oříšků.

Chuť vína

Plná, elegantní, nepostrádá nikdy příjemné kyselinky a má poměrně dlouhou dochuť.

Co se k této odrůdu nejvíce hodí?

Profil vína

Ovocnost
Tělo
Taniny
Kyselina

Více o odrůdě

Ve skutečnosti se jedná o francouzskou odrůdu Pinot blanc, pocházející z Burgundska, která nese ve většině vinařských oblastí svůj původní název nebo jemu podobný jako v Itálii Pinot bianco. Jen v Německu a Rakousku to je Weißer Burgunder a v Maďarsku Fehér burgundi.

Při odpovídajících podmínkách jsou vína elegantní, harmonická, plná a bohatá extraktivními látkami.

Původní český název je Roučí bílé. Odrůda vznikla jako pupenová mutace z odrůdy Pinot gris, která má modré hrozny. Do české Státní odrůdové knihy byla zapsána v roce 1941. U nás se odrůda pěstuje na 5 % z celkové plochy vinic.

Pinot blanc je odrůda středního růstu, s hustěji olistěnými letorosty a tří až pětilaločnými listy. Její hrozen je malý až střední, válcovitý, hustý. Bobule malé, kulaté, někdy poněkud oválné, s tenkou slupkou a řídkou dužninou. Chuť je sladkokyselá. Dřevo letorostů vyzrává dobře a mrazuodolnost je dobrá. Odolnost proti houbovým chorobám je střední, ale proti plísni šedé nízká. Zrání hroznů je pozdní, a proto vyžaduje výborné polohy.

Nejlepší kvality vín se dosahuje na vápenitých půdách. Sklizně jsou pravidelné a dobré. Poměrně často se docilují přívlastková vína vyšších stupňů.

Ve skutečnosti se jedná o francouzskou odrůdu Pinot blanc, pocházející z Burgundska

Na půdním složení a vinařské oblasti závisí celkový projev vína. Ale na celém světě patří vína odrůdy Pinot blanc mezi klasická bílá vína. K tomu, aby byly splněny předpoklady pro takové ocenění, nesmějí být výnosy příliš vysoké a vyzrálost hroznů alespoň kvality pozdního sběru. Při odpovídajících podmínkách jsou vína elegantní, harmonická, plná a bohatá extraktivními látkami. Přitom nikdy nepůsobí těžkopádně.

Jejich kyselina je zralá, což zvyšuje přitažlivost a při řízeném kvašení se v nich zachovají i jemné květinové vůně. Ležením se taková vína ještě více zaplňují a získávají na viskozitě, jejich barevné tóny se zvýrazní a původní svěží aroma se mění na vůni hrušek, červeného ovoce nebo i lískových oříšků. Pinot blanc je vhodný pro tvorbu výběrů a bobulových i botrytických výběrů. Ale je to současně výborná surovina pro šumivá vína.

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína