Detail odrůdy

André

Základní charakteristika vína

Odrůda byla vyšlechtěna ve Velkých Pavlovicích v roce 1960 Ing. Jaroslavem Horákem z Frankovky a Svatovavřineckého. Pojmenována byla na počest Ch. K. Andrého, zakladatele spolku pro šlechtění révy a ovoce v Brně. I proto ho nejvíce najdeme především ve Velkopavlovické podoblasti, nicméně zajímavá André se rozhodně dělají i na Slovácku či Mikulovsku.

Barva vína

Barva vína je obvykle vyšší rubínová.

Vůně vína

Vůně vína najdeme tóny lesního nebo peckového ovoce, švestková povidla nebo černé koření.

Chuť vína

Chuť vína bývá hutná a kořenitá s příjemnou tříslovinkou, která zráním měkne.

Co se k této odrůdu nejvíce hodí?

Andre

Profil vína

Ovocnost
Tělo
Taniny
Kyselina

Více o odrůdě

Tmavě granátová barva s vůní zralých ostružin, podbarvených tvrdším projevem tříslovin a kyselin.

Odrůdu vyšlechtil ing. J. Horák ve Šlechtitelské stanici ve Velkých Pavlovicích křížením (Frankovka x Svatovavřinecké) a byla nazvána na počest CH. K. Andrého (1763–1831), který byl zakladatelem spolku na podporu šlechtění ovoce a révy v Brně.

Růst odrůdy je střední, při větším zatížení keřů snadno slábne. Středně velký list má sytě zelenou barvu a je méně dělený. Hrozen je středně velký, hustý, křídlatý a na velmi krátké stopce. Bobule je malá, modročerné barvy s pevnou slupkou, která velmi dobře odolává plísni šedé. Réví vyzrává velmi dobře a mrazuodolnost je velmi dobrá, proti ostatním houbovým chorobám je odolnost střední. André vyžaduje výborné polohy, protože zraje pozdě a je současně náročná na hluboké a živné půdy. Plodnost je velmi dobrá a má-li být jakost vína výborná, pak je nutná probírka hroznů a velmi pozdní sklizeň, aby se větší část vysokého obsahu kyseliny jablečné odbourala na keři. André patří do nejteplejších oblastí.

Vína z velmi dobře vyzrálých hroznů, u nichž proběhlo jablečno-mléčné kvašení, mají tmavě granátovou barvu, jsou plná a po vyzrání na sudech a na láhvích se u nich vyvine hebká chuť zralé třísloviny.

Základní charakteristika jakostního vína:

Tmavě granátová barva s vůní zralých ostružin, podbarvených tvrdším projevem tříslovin a kyselin v mladém víně a se zralou plností při dostatečné ovocnosti ve vínech láhvově zralých, v nichž se zvyšuje plnost a typičnost červeného vína.

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína