Detail odrůdy

Rulandské šedé

Základní charakteristika vína

Rulandské šedé je ve světě známé nejčastěji jako Pinot Gris. Pinot pochází z francouzského pin, protože šiška piniové borovice připomíná tvar hroznu pinotu. Rulandské šedé je také zajímavé tím, že přestože se jedná o bílé víno, barva hroznu je skoro modrá, přesněji šedomodročervená. Rozšířena je ve všech podoblastech, nejvíce pak na Velkopavlovicku.

Barva vína

Zlatožlutá

Vůně vína

Příjemná, s tóny exotického a sadového ovoce nebo sladkého koření.

Chuť vína

Plnější, jemně kořenitá a harmonická, ovocného charakteru a s dlouhotrvající dochutí.

Co se k této odrůdu nejvíce hodí?

Rulandske sede

Profil vína

Ovocnost
Tělo
Taniny
Kyselina

Více o odrůdě

Rulandské šedé je odrůda, od jejichž vín se očekává plnost, hebkost, vysoký extrakt, pomerančové tóny ve vůni spojené s dojmy medovosti.

Původní francouzský název Pinot Gris, v Itálii Pinot grigio a v Německu Ruländer podle obchodníka s vínem J. S. Rulanda, který ji rozšiřoval ve Falci. Někdy se v Německu setkáváme s označením suchých vín jako Grauburgunder a vín se zbytkem cukru jako Ruländer. V Maďarsku Szürkebarát (šedý mnich) podle mnichů cisterciáků, kteří na přání císaře Karla IV. vysadili odrůdu u Balatonu. Tokayer v Alsasku.

Původní český název je Roučí šedé. Do české Státní odrůdové knihy byla zapsána v roce 1941. U nás se odrůda pěstuje na necelých 4 % plochy vinic.

Pinot Gris vznikl mutací z Pinot noir a je rozšířen po celém světě. Růst i olistění jsou střední, list málo dělený, dřevo vyzrává dobře. Mrazuodolnost je dobrá, odolnost proti houbovým chorobám je též dobrá, jen plíseň šedá napadá kulaté bobule s jemnou, šedomodrou slupkou častěji. Plná vína dává na hlinitých půdách, ale jako jedna z mála bílých odrůd dává plná vína i na půdách štěrkovitých a písčitých, jsou-li ovšem keře udržovány při dostatečně bujném růstu.

Pinot Gris vznikl mutací z Pinot noir a je rozšířen po celém světě.

Pro pravidelné a dobré sklizně je bezpodmínečně nutné vysazovat dobře prošlechtěný materiál uznaných klonů. Neselektovaný materiál je náchylný na sprchávání a střídavou plodnost.

Rulandské šedé je odrůda, od jejichž vín se očekává plnost, hebkost, vysoký extrakt, pomerančové tóny ve vůni spojené s dojmy medovosti. K dosažení typičnosti je nutná vyzrálost alespoň na stupeň pozdního sběru a výše. Pak se objevuje ve vínech i vyšší obsah alkoholu a glycerolu, čímž se do jisté míry imituje sladký vjem, který spolu se skutečným zbytkem cukru vyrovnává převahu alkoholu nad kyselinami.

Obsah kyselin je nutné při vinifikaci bedlivě hlídat, podobně jako barevný tón vín, který může při nedostatečně rychlém zpracování šedomodrých hroznů zabarvit víno až do růžova.

Výběry a bobulové výběry lze při dostatečném obsahu kyselin zařadit mezi bílá vína nejvyšší jakosti za předpokladu dostatečně vysokého extraktu.

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína