Bílé odrůdy původem z Moravy

Na moravských a českých vinicích roste mnoho odrůd révy vinné. Celá řada z nich u nás byla přímo vyšlechtěna, a tak právě u nás dosahují nejvyšší kvality. Ačkoliv se jedná převážně o modré odrůdy, a tedy o červená, popř. růžová vína, můžeme se pochlubit i dvěma světovými bílými odrůdami. Jedná se samozřejmě o Pálavu a Muškát moravský.

Pálava

Pálava byla vyšlechtěna Ing. Josefem Veverkou křížením odrůd Tramín červený a Müller ThurgauPálava bývá často automaticky vnímána jako víno sladké, tedy s vyšším zbytkovým cukrem, ale zdaleka to není pravidlo. Právě v suché verzi objevíme kouzlo a krásu téhle odrůdy.

Pálava se pěstuje převážně na Mikulovsku

Pálava se pěstuje převážně na Mikulovsku, v obcích, jako je Perná, Pavlov a Bulhary nebo také v Lechovicích, Popicích a Čejkovicích. Pálava se poměrně rychle stala jednou z nejoblíbenějších odrůd, ale kvůli tomu také jednou z nejfalšovanějších. Plocha vinic osázených touto odrůdou je poměrně malá (3 % z celkové plochy vinic).

Charakter vína je podobný vínům Tramínu, ale jeho kořenitá plnost bývá nižší. Víno má zajímavé aromatické látky, které jsou zde obohaceny o vanilkové tóny, a jemné třísloviny. S ohledem na poněkud vyšší obsah kyselin, než má Tramín, mívají vína Pálavy jemnější harmonii, a jsou tak pro mnohé konzumenty přitažlivější.

Muškát moravský

Vzhledem k tomu, že pro naše vinařské oblasti nebyla žádná dostatečně vhodná odrůda s muškátovým aromatem ve víně, pokusil se Ing. V. Křivánek ve Šlechtitelské stanici v Polešovicích zaplnit tuto mezeru křížením odrůd Muškát Ottonel x Prachttraube. Jeho záměr se podařil a Muškát moravský se brzy stal nejrozšířenějším novošlechtěncem u nás. I přesto však výměry vinic Muškátu moravského dosahují jen cca 2,5 % z celkové plochy vinic v České republice.

Obsah kyselin je u Muškátu moravského nižší, a proto je nutné pro výrobu suchých vín sklízet hrozny zavčas, aby vína nebyla plochá. Tam, kde je možné hrozny ochránit před ptactvem, vosami a plísní šedou, je možné docílit zajímavých výběrových vín. Od roku 2010 se z něj může vyrábět také Svatomartinské víno. Vína jsou vhodná do cuvée i k výrobě sektů.

Tato odrůda je bujného růstu, má středně velký list a její hrozen je střední až velký. Bobule jsou středně velké, kulaté, zelenožluté, s výrazným muškátovým aromatem. Zrání bobulí je rané. Je to odrůda vhodná do hlinitých půd, kde dává plnější vína.

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína

Bílé odrůdy původem z Moravy | Vína z Moravy a vína z Čech