Úspěšná národní značka by měla jasně odkazovat na místo původu v ČR, být "naše", obsahovat hravost, uvolněnost, autenticitu a být jednoduše osvojitelná pro konzumenty. To jsou "bublinky"...ochutnejte!
od 1. 1. 2026 úprava podmínek
• Základní podmínkou je původ všech hroznů z ČR a také zpracování hroznů a celý technologický proces výroby produktu v ČR.
• Minimálně 85 % musí být tvořené hlavními odrůdami Müller Thurgau, Veltlínské zelené a Ryzlink vlašský. Zbylých 15 % jsou doplňkové odrůdy, mohou to být Chardonnay, Rulandské bílé, Ryzlink rýnský, Sylvánské zelené a „ne-aromatické“ PIWI odrůdy, například Solaris, Savilon, Rinot, Donauriesling, Malverina, Saphira nebo Johanniter.
• V případě rosé jsou povoleny odrůdy Zweigeltrebe, Svatovavřinecké a Frankovka, které musí tvořit minimálně 85 % pro jedno-odrůdová vína nebo pro výrobu cuvée. Jejich poměr si určí vinař. Doplňková odrůda Rulandské modré.
• Finální produkt musí být mladý, ovocitý, jemný, lehký, svěží. Perlení musí být jemné a bohaté, tvořené jemnými perličkami s primární ovocnými tóny. Finální produkt může být suchý a polosuchý se zbytkovým cukrem do 12 g na litr vína (max. do 18 g/l, jestliže celková kyselost je nejvýše o 10 g nižší než obsah zbytkového cukru). Na lahvi musí být povinně uvedeno, zda jde o víno suché či polosuché.
• Výsledný produkt musí být vyroben z jakostních nebo zemských vín.
• Maximální skutečný obsah alkoholu je 12% obj. s přihlédnutím k odchylce dané platnou legislativou a chybou referenční metody.
• Pro sycení je povolena metoda, kdy perlivé víno bude zcela či částečně dosycené CO2 (1–2,5 baru) nebo metoda kvašením v tanku (charmat) – varianta perlivého vína (tlak od 1 do 2,5 baru).
• Produkty mohou být na trh dodávány pouze ve vinných čirých lahvích typu „burgunder“ o obsahu 0,75 litru a méně (tato láhev je ve spodní části širší a směrem k hrdlu se zužuje). Dále je povoleno plnění do plechovek pro variantu sycení CO2 - platí pro perlivá vína dosycená oxidem uhličitým.
Licence je v roce 2026 poskytována bezplatně.
• Držitelem ochranné známky „bublinky“ je Vinařský fond, který rovněž značku administruje.
• Vinař vyplní přihlášku, ke které přiloží potřebné přílohy:
- standardní analytický rozbor dané šarže pro zatřídění na SZPI,
- doložení původu hroznů,
- vyplněnou licenční smlouvu jako návrh k podepsání.
• Součástí licenční smlouvy jsou následně 2 přílohy, které je nutné dodat:
- příloha č. 1: seznam vína k získání podlicence – vyplňuje vinař (název/složení vína, č. šarže, množství vína k výrobě),
- příloha č. 2: Podmínky užívání označení „bublinky“.
• Po podpisu licenční smlouvy a finalizaci perlivého vína je výrobce povinen uschovat 3 lahve 0,75 l od každé šarže pro případnou kontrolu ze strany poskytovatele licence.
• Víno nesmí být v prodeji pokud nebudou řádně vyřešeny zmíněné dokumenty.
• Vzorky se archivují po dva roky. Kontrola probíhá namátkově či na základě podnětu. Provádí VF.
• Pokud vzorky při kontrole neodpovídají stanoveným podmínkám, je možné, že další licence už nebude danému subjektu po určitou dobu udělena.
• Výrobce je povinen dodržovat logomanuál.
• Každá smlouva je vázaná na jednu šarži vína.
• Šroubové uzávěry se od 2026 objednávají u VF, etiketu produktu je doporučené si před finalizací schválit držitelem známky.
Smlouva spolu s přílohama, logomanuál, přihláška a další podklady jsou ke stažení níže. Ve smlouvě nabyvatel vyplňuje zažlucené části.
Kontaktní osoba pro dotazy a objednání šroubových uzávěr:
Martina Ingerlová
ingerlova@vinarskyfond.cz
telefon: 541 652 471
mobil: 777 092 865