Pálava

Základní charakteristika vína

Pálava byla vyšlechtěna Ing. Josefem Veverkou křížením odrůd Tramín červený a Müller Thurgau. Asi nejlepších výsledků dosahuje především v Mikulovské podoblasti, v okolí obcí Perná, Pavlov nebo Bulhary, dále pak v Lechovicích, Popicích nebo Čejkovicích. Pálava je často automaticky vnímána jako víno sladké, tedy s vyšším zbytkovým cukrem, ale zdaleka to není pravidlo. Právě v suché verzi objevíme kouzlo a krásu téhle odrůdy.

Barva vína

Bývá obvykle zlatavě žlutá.

Vůně vína

Obsahuje dominantně tóny jednoho z rodičů – Tramínu červeného – růže, sladké koření, exotické ovoce a výrazné květinové tóny.

Chuť vína

Krásně aromatická, svěží, jemně kořenitá a příjemně dlouhá.

Co se k této odrůdě nejvíce hodí?

Profil vína

Ovocnost
Tělo
Taniny
Kyselina

Více o odrůdě

Pálava se poměrně rovnoměrně pěstuje na Mikulovsku, Velkopavlovicku a Znojemsku. Rychle se stala jednou z nejoblíbenějších odrůd. Plocha vinic osázených touto odrůdou je poměrně malá (3,29 % z celkové plochy vinic).

Charakter vína je podobný vínům Tramínu, ale kořenitá plnost bývá nižší.

Charakter vína je podobný vínům Tramínu, ale kořenitá plnost bývá nižší. Aromatické látky typu Tramínu jsou obohaceny o vanilkové tóny. Vzhledem k poněkud vyššímu obsahu kyselin, než má Tramín, mívají vína Pálavy jemnější harmonii a jsou pro mnohé konzumenty přitažlivější. Víno má zajímavé aromatické látky a jemné třísloviny.

Do české Státní odrůdové knihy byla zapsána v roce 1977. Její růst je středně bujný, listy střední velikosti jsou pětilaločné, olistění hustší. Hrozny jsou kónické, mírně křídlaté, šedočervené bobule mají poněkud oválný tvar a tuhou slupku. Chuť bobulí je tramínově kořenitá. Jejich zrání je středně pozdní. Mrazuodolnost je střední, odolnost proti houbovým chorobám nižší.

Vyžaduje vlhčí, živné půdy v dobrých polohách. Pálava plodí pravidelně a sklizně jsou vyšší než u Tramínu. Hrozny dosahují velmi dobrou cukernatost a je možné získávat přívlastková vína vyšších stupňů.

Vinařské novinky do schránky

Každý měsíc vám pošleme aktuality ze světa vína