Detail odrůdy

Pálava

Základní charakteristika vína

Pálava byla vyšlechtěna Ing. Josefem Veverkou křížením odrůd Tramín červený a Müller Thurgau. Asi nejlepších výsledků dosahuje především v Mikulovské podoblasti, v okolí obcí Perná, Pavlov nebo Bulhary, dále pak v Lechovicích, Popicích nebo Čejkovicích. Pálava je často automaticky vnímána jako víno sladké, tedy s vyšším zbytkovým cukrem, ale zdaleka to není pravidlo. Právě v suché verzi objevíme kouzlo a krásu téhle odrůdy.

Barva vína

Bývá obvykle zlatavě žlutá.

Vůně vína

Obsahuje dominantně tóny jednoho z rodičů – Tramínu červeného – růže, sladké koření, exotické ovoce a výrazné květinové tóny.

Chuť vína

Krásně aromatická, svěží, jemně kořenitá a příjemně dlouhá.

Co se k této odrůdu nejvíce hodí?

Profil vína

Ovocnost
Tělo
Taniny
Kyselina

Více o odrůdě

Charakter vína je podobný vínům Tramínu, ale kořenitá plnost bývá nižší.

Pálava se poměrně rovnoměrně pěstuje na MikulovskuVelkopavlovicku a Znojemsku. Rychle se stala jednou z nejoblíbenějších odrůd. Plocha vinic osázených touto odrůdou je poměrně malá (3,29 % z celkové plochy vinic).

Charakter vína je podobný vínům Tramínu, ale kořenitá plnost bývá nižší. Aromatické látky typu Tramínu jsou obohaceny o vanilkové tóny. Vzhledem k poněkud vyššímu obsahu kyselin, než má Tramín, mívají vína Pálavy jemnější harmonii a jsou pro mnohé konzumenty přitažlivější. Víno má zajímavé aromatické látky a jemné třísloviny.

Do české Státní odrůdové knihy byla zapsána v roce 1977. Její růst je středně bujný, listy střední velikosti jsou pětilaločné, olistění hustší. Hrozny jsou kónické, mírně křídlaté, šedočervené bobule mají poněkud oválný tvar a tuhou slupku. Chuť bobulí je tramínově kořenitá. Jejich zrání je středně pozdní. Mrazuodolnost je střední, odolnost proti houbovým chorobám nižší.

Vyžaduje vlhčí, živné půdy v dobrých polohách. Pálava plodí pravidelně a sklizně jsou vyšší než u Tramínu. Hrozny dosahují velmi dobrou cukernatost a je možné získávat přívlastková vína vyšších stupňů.

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína