Detail odrůdy

Pálava

Základní charakteristika vína

Pálava byla vyšlechtěna Ing. Josefem Veverkou křížením odrůd Tramín červený a Müller Thurgau. Asi nejlepších výsledků dosahuje především v Mikulovské podoblasti, v okolí obcí Perná, Pavlov nebo Bulhary, dále pak v Lechovicích, Popicích nebo Čejkovicích. Pálava je často automaticky vnímána jako víno sladké, tedy s vyšším zbytkovým cukrem, ale zdaleka to není pravidlo. Právě v suché verzi objevíme kouzlo a krásu téhle odrůdy.

Barva vína

Bývá obvykle zlatavě žlutá.

Vůně vína

Obsahuje dominantně tóny jednoho z rodičů – Tramínu červeného – růže, sladké koření, exotické ovoce a výrazné květinové tóny.

Chuť vína

Krásně aromatická, svěží, jemně kořenitá a příjemně dlouhá.

Co se k této odrůdu nejvíce hodí?

Profil vína

Ovocnost
Tělo
Taniny
Kyselina

Více o odrůdě

Pálava se poměrně rovnoměrně pěstuje na MikulovskuVelkopavlovicku a Znojemsku. Rychle se stala jednou z nejoblíbenějších odrůd. Plocha vinic osázených touto odrůdou je poměrně malá (3,29 % z celkové plochy vinic).

Charakter vína je podobný vínům Tramínu, ale kořenitá plnost bývá nižší.

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína