Pálava byla vyšlechtěna Ing. Josefem Veverkou křížením odrůd Tramín červený a Müller Thurgau. Asi nejlepších výsledků dosahuje především v Mikulovské podoblasti, v okolí obcí Perná, Pavlov nebo Bulhary, dále pak v Lechovicích, Popicích nebo Čejkovicích. Pálava je často automaticky vnímána jako víno sladké, tedy s vyšším zbytkovým cukrem, ale zdaleka to není pravidlo. Právě v suché verzi objevíme kouzlo a krásu téhle odrůdy.
Bývá obvykle zlatavě žlutá.
Obsahuje dominantně tóny jednoho z rodičů – Tramínu červeného – růže, sladké koření, exotické ovoce a výrazné květinové tóny.
Krásně aromatická, svěží, jemně kořenitá a příjemně dlouhá.
Pálava se poměrně rovnoměrně pěstuje na Mikulovsku, Velkopavlovicku a Znojemsku. Rychle se stala jednou z nejoblíbenějších odrůd. Plocha vinic osázených touto odrůdou je poměrně malá (3,29 % z celkové plochy vinic).
Charakter vína je podobný vínům Tramínu, ale kořenitá plnost bývá nižší.
Vinařské novinky do schránky