Projekt vzdělávání vinařů, vinohradníků a sommeliérů financovaný z fondů Evropské unie.

Národní vinařské centrum ve Valticích realizuje ve spolupráci s vinařskými a marketingovými odborníky cyklus přednášek z oblasti vinohradnictví a vinařství, vinařského marketingu a z oboru umění podávání vína – sommeliérství. Program přednášek je připravován v rámci projektu „Rozšíření nabídky celoživotního profesního vzdělávání podnikatelů a pracovníků ve vinařství a gastronomii“. Cílem projektu je připravit cyklus vzdělávacích programů a jejich pilotní ověření v praxi. Realizace projektu je finančně podpořena z Operačního programu Rozvoj lidských zdrojů, který je financován z prostředků EU, státního rozpočtu ČR a Jihomoravského kraje.

Svou koncepcí je projekt zaměřen na dvě cílové skupiny. Především pro vinaře a vinohradníky jsou určeny přednášky týkající se moderních postupů při výrobě vína, vinařského marketingu a komunikaci s médii. Druhou cílovou skupinou jsou prodejci vín v maloobchodě a gastronomii. Pro ně je navržen komplexní vzdělávací program "Praktická
škola sommeliera a degustátora", která má dva základní moduly a) praktický sommelierský a b) degustátorský. Oba jsou určeny pro profesionály v gastronomii a obchodu vínem. Cílem je rozšířit profesní znalosti a dovednosti především u personálu, který nabízí a prodává víno cílovému zákazníkovi a jehož zručnost a znalosti o nabízeném produktu jsou také nástrojem podpory prodeje vína a cestou ke spokojenému zákazníkovi.
Smyslem celého projektu je zvyšování kvalifikace vinařských producentů a soukromých poskytovatelů služeb a zaměstnanců v gastronomii v Jihomoravském kraji s cílem zvyšování kvality produkce a poskytovaných služeb tak, aby byly vytvořeny podmínky pro trvalý rozvoj vinařství a služeb vinařské turistiky v regionu.
V současné době probíhá příprava jednotlivých přednáškových modulů. Účast v pilotních programech je zdarma a je určena pro účastníky z Jihomoravského kraje. O průběhu projektu a možnostech účasti na přednáškách Vás budeme průběžně informovat na stránkách www.wineofczechrepublic.cz. O bližší informace můžete kontaktovat odborného garanta projektu, hlavního sommeliera Salonu vín ČR Ing. Marka Babisze marek.babisz@vinarskecentrum.cz, tel: 519 352 072.

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína