Hlavní odrůdy růžových vín

Růžové víno neboli rosé se vyrábí z odrůd modrých hroznů nejčastěji metodou krátkého naležení rozemletých hroznů (rmutu), díky čemuž se do vína uvolní malé množství červeného barviva.

Růžová vína jsou typická celou škálou barevných odstínů – od růžovošedé přes jemně lososovou, sladce malinové tóny až po měděnou, a to v závislosti na zvolené odrůdě hroznů a technologii jejich zpracování.

Hlavní charakter vínu ale dává jeho odrůda a zde jsou naše nejběžnější:

Svatovavřinecké Sytě růžová barva s jahodovým odstínem, ve vůni a chuti převládají příjemné ovocné tóny po lesních jahodách, malinách a také černých třešních.

Frankovka Barva je nejčastěji světle růžová až meruňková. Vůně a chuť jsou ovocné s tóny přezrálých višní a švestek s jemnou skořicovou dochutí.

Merlot Víno je nejčastěji sytě růžové, vůně evokuje červené lesní plody, maliny a jahody. Chuť je ovocná, připomíná malinový kompot a v dochuti jsou cítit obvykle tóny malin a červeného grepu.

Cabernet Sauvignon Víno pomerančově oranžové barvy, vůně a chuť jsou květinovo-ovocné s vůní bezového květu, ostružin a bílého rybízu.

Zweigeltrebe Barva je obvykle lososově růžová. Vůně a chuť vína mají tóny lesního ovoce, jako jsou maliny a jahody ve smetanovém hávu.

Rulandské modré Víno se vyznačuje lososově růžovou až cihlově oranžovou barvou. Ve chuti i vůni najdeme maliny, jahody a tóny lesního ovoce.

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína