Detail odrůdy

Zweigeltrebe

Základní charakteristika vína

Odrůdu vyšlechtil ředitel vinařské školy v Klosterneuburgu v Rakousku dr. F. Zweigelt v roce 1922 a o její rozšíření do dalších zemí se zasloužil po druhé světové válce dr. Lenz Moser.

Barva vína

Granátová.

Vůně vína

Bývá po višních i jiném bobulovém ovoci.

Chuť vína

Kořenitá, rozdílné plnosti. Při usměrněné sklizni je plnost výraznější a třísloviny komplexnější, takže se dá docílit jemné a harmonické víno. V chuti můžeme hledat ostružiny, višně, višňový kompot, lesní ovoce.

Co se k této odrůdu nejvíce hodí?

Odrůda

Profil vína

Ovocnost
Tělo
Taniny
Kyselina

Více o odrůdě

Vína jsou tmavě granátové barvy
s fialovým zábleskem a mají aroma ovocně-kořenité, mnohdy připomínající bobulové ovoce.

Odrůda je u nás nejvíce rozšířena na Mostecku, Brněnsku, Strážnicku a Mutěnicku.

V současnosti je v Rakousku nejrozšířenější modrou odrůdou a její plochy se stále zvětšují. U nás patří společně se svými rodiči (odrůdy Svatovavřinecké a Frankovka) k nejrozšířenějším modrým odrůdám. Do české Státní odrůdové knihy byla zapsána v roce 1980. U nás se odrůda pěstuje téměř na 5 % plochy vinic.

Pochází z křížení (Svatovavřinecké x Frankovka) a je podobná více Frankovka. Má velké, tmavozelené listy, vzpřímený růst, středně velké, křídlaté hrozny s modročernými, kulatými bobulemi, které mají pevnou slupku a dobře odolávají plísni šedé. Réví vyzrává dobře a má dobrou mrazuodolnost. Odolnost proti houbovým chorobám je střední. V teplých oblastech snese i druhořadé polohy. Vhodná odrůda pro hlinité půdy, na písčitých ochabuje růst. Zrání hroznů je střední. Plodnost je pravidelná a velmi dobrá. Z vyšších sklizní jsou vína hrubá, pro výrobu kvalitních vín potřebuje omezení násady hroznů řezem a jejich probírku.

Doprovázejí proto bez problémů nejrůznější masité pokrmy i vydatné sýry.

Vína jsou tmavě granátové barvy s fialovým zábleskem a mají aroma ovocně-kořenité, mnohdy připomínající bobulové ovoce. Jejich chuťové vlastnosti jsou silně závislé na velikosti sklizně hroznů připadající na jeden keř. Při omezených sklizních jsou vína barevná, plná, po vyzrání jemná a hebká, ale nepostrádají při tom dostatečné zastoupení tříslovin a určitou říznou pevnost. Doprovázejí proto bez problémů nejrůznější masité pokrmy i vydatné sýry.

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína