Čtyři tipy na nejlepší degustační expozice moravských a českých vín

Ochutnávání moravských a českých vín je nejčastěji součástí výletů za vinaři nebo návštěvy vinotéky či restaurace, ale nejpraktičtější způsob, jak se seznámit s širokou paletou vín, odrůd, stylů, oblastí i vinařů přináší degustační expozice. Jsou to místa sloužící zejména prezentaci vín a možnosti udělat si tak ucelenější představu o vínech z daného vinařského regionu nebo také nějakého typu vín. Není tak překvapením, že taková místa jsou oblíbeným cílem vinařských turistů.

Bilé víno

Degustační expozice mají různé podoby a neexistuje ani žádný společný koncept nebo pravidla, která musejí dodržovat. Společné mají hlavně to, že sdružují různá vína a umožňují jejich poznání, a hlavně ochutnání na jednom místě ve větším počtu. Jak a na co konkrétně lákají návštěvníky především, je už pak jen na jejich provozovatelích.

Enotéka
Enotéka

Enotéka znojemských vín – Znojemská vinařská podoblast

Svého druhu poměrně novou turistickou atrakcí a skutečným unikátem je tzv. Enotéka znojemských vín ve Znojmě. Ta se nachází v prostorách bývalého pivovaru poblíž místního hradu v samém centru města. Ve vstupním prostoru je nejprve designová kavárna a vinárna. Za nimi jsou pak prostory, kde je možné ochutnávat vína ze Znojemské vinařské podoblasti, a to zcela samostatně. Stačí si jen nabít degustační kartu a pak si u automatu vybrat konkrétní víno k ochutnání. Jedná se o největší degustační místnost se systémem „by the glass“ v České republice. K dispozici je vždy 70 vín, která reprezentují a charakterizují vinařství na Znojemsku. Doplněná jsou tematickou expozicí dalších 30 vín, která se pravidelně mění a nabízí např. VOC vína, růžová vína nebo jednotlivé odrůdy. Zde se dá pohodlně a příjemně strávit např. odpoledne při nepříznivém počasí, ale i když je hezky není důvod enotéku nenavštívit. Z degustačního sálu se dá i se skleničkou vyjít a posadit se na terasu a kochat se krásami historického města.

www.vinotrh.cz/enoteka

Salon vín
Salon vín

Salon vín ČR – Mikulovská vinařská podoblast

Určitě nejznámější degustační expozici s větším množstvím tuzemského vína najdete ve Valticích. Jedná se o Salon vín ČR, který je výkladní skříní moravského a českého vinařství. Každý rok je v něm uloženo sto aktuálně nejlepších vín pro daný ročník, vybraných v rámci naší nejvyšší a největší soutěže vín – Národní soutěže vín. Degustační expozice těchto vín je umístěna v prostorách zrekonstruovaného podzemí státního zámku ve Valticích a slouží nejen k prohlížení a poučení, ale především k celoročnímu ochutnávání. Degustaci je možné absolvovat v rámci několika programů. Buď zcela volně, kde si sami vybíráte vína a naléváte si degustační vzorky, dále pak řízená s výkladem profesionálního someliéra nebo prostřednictvím nalévacího automatu. A když vás některá vína okouzlí, je možné si je zde po jednotlivých lahvích také zakoupit. Součástí Salonu vín je ještě naučná expozice věnovaná vinařství a prodejna dárkových předmětů, vinařské literatury, degustátorských skleniček a someliérských potřeb.

www.salonvin.cz

Galerie slováckých vín – Slovácká vinařská podoblast

Další podobnou možnost ochutnat větší množství vín na jednom místě pak všem zájemcům umožňuje Galerie slováckých vín, která se nachází v centru Uherského Hradiště v historických prostorách Jezuitských sklepů. Tato degustační expozice dává prostor pro prezentaci těm nejlepším vinařům z celé vinařské podoblasti. Návštěvníci zde mohou ochutnat 150 vín od 15 pečlivě vybraných vinařů ze Slovácka a následně si také nakoupit přímo lahve za stejnou cenu, jako kdyby byli přímo v jejich sklepě. Příjemnou atmosféru při ochutnávání těchto vín určitě navodí i prostory raně barokních Jezuitských sklepů, které dávají vyniknout celé atmosféře a jen ještě více podtrhnou požitek z vína. Prostory je také možné si pronajmout k různým společenským událostem.

www.galerieslovackychvin.cz

Litoměřice
Litoměřice

Litoměřická vinařská podoblast

Degustační expozici ale najdete i v Čechách, a to konkrétně na Litoměřicku, na gotickém hradě přímo v královském městě Litoměřicích. Po velké a nákladné rekonstrukci vznikly na hradě multifunkční prostory s expozicí českého vinařství. To je považováno za Svatostánek českého vinařství a slouží k šíření vinařské tradice regionu, která sahá až do dob českého krále Karla IV. Součástí je pak také samozřejmě možnost degustace hlavně místních vín. Degustační prostory jsou umístěny ve sklepení s původní kamennou dlažbou a klenutými navazujícími stropy a obsahují unikátní archiv vín. Vína je možné nejenom ochutnat, ale i si je zakoupit a navíc se o nich a celkově o našem vinařství něco dozvědět zábavnou a příjemnou formou.

www.stredohori.cz/detail/hrad-litomerice-s-expozici-vinarstvi

Zatím podobných míst s ucelenou nabídkou mnoha desítek vín najdeme v našich vinařských regionech jen několik, ale rostoucí popularita pití vína v místě jeho vzniku a v kontextu daného regionu či vinařského přístupu slibuje, že jich bude dále přibývat, a otevírat tak další rozměr poznávání moravských a českých vín.

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína