Proč preferuji vína z Moravy a Čech?

Kateřina Jašková, bloggerka a milovnice vína
milujisvujzivot.cz
katescuisine.cz

 Miluju víno. Už jako malá jsem k vínu měla dost blízko. Ne, že by mi rodiče dávali od malička zavdávat (v překladu to znamená připít si), ale můj dědeček pocházel z malé krásné jihomoravské vesničky Kobylí. V jihomoravských vesničkách pijí víno asi všichni. A kdo nemá vinici a nevyrábí svoje víno, alespoň podomácku, jakoby nebyl. J A tak i můj dědeček měl vinohrad a pokoušel se o výrobu vlastního vína.  Musím se přiznat, že zrovna jeho víno mi nikdy moc nechutnalo, protože většinou mísil několik odrůd dohromady a tak z toho vznikala vína všemožných chutí. J
Dokonalou chuť vína jsem začala objevovat až s mým nynějším manželem, bylo mi čerstvých osmnáct, takže jsem si konečně mohla dát skleničku legálně a tak naše výlety častokrát vedly do Mikulova, Valtic či Lednice. Tady jsme se začali ohledně vína více vzdělávat a musím říct, že strávit víkend putováním po vinařských sklepích je opravdu báječně strávený čas. Zde jsem si zamilovala vína moravská. Baví mě totiž nejen chuť vína, ale také příběh jednotlivých vinařů a také původ vína, tedy z jaké oblasti či přímo řádku daná lahvinka pochází. Většinu oblastí totiž člověk může i sám navštívit, například při jízdě na kole, neboť cykloturistika spojená s putováním po vinicích je dnes velmi populární aktivita. Můžete se pak podívat, kde víno roste, jaká je zde půda, co za další rostliny zde rostou a hádat, jak moc ovlivní chuť výsledného moku.
Co se mi na degustování vína také líbí je kultura. A to nejen, že se různé druhy vína nalévají do různých skleniček, ale také ta slavnostnost okamžiku, kdy se otevírá první lahev úplně nového vína.
Na moravských a českých vínech mě baví také to, že se s mnoha vinaři může člověk setkat také osobně a může si s nimi u sklenky povídat o tom, jak víno vznikalo, co používá za technologie a podobně. Získáte tak totiž k danému vínu či dané produkci vín ještě hlubší vztah a kolikrát více pochopíte chuť, která se v nápoji skrývá.
V neposlední řadě jsem také patriot. Pokud mohu, upřednostňuji české ovoce a zeleninu, stejně jako maso či sýry. Věřím totiž, že produkce dané oblasti či státu je našim chuťovým pohárkům a našemu zdraví nejvíce prospěšná. A koneckonců, ráda podpořím naše vinaře J

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína