Sedlo: Nesouhlasíme s klučením vinic

Nový život, 30.11.2006

Evropskou komisařku pro zemědělství a rozvoj venkova Mariann Fischer Boel doprovázel na Břeclavsku předseda Svazu vinařů České republiky Jiří Sedlo. S vinaři totiž přijela diskutovat o připravované reformě trhu s vínem.

Co říkáte na názor evropské komisařky, že čeští vinaři mají štěstí, když nemusí víno destilovat a tím pádem nepotřebují dotace?

Jiří Sedlo: Osobně jsem tuto větu z úst paní komisařky neslyšel a divil bych se, že by ji vyslovila. Připadala mi totiž docela zasvěcená do problematiky vinařství a nedovedu si představit, že by problematiku různých plateb v rámci sektoru vína v Evropské unii redukovala jen na destilaci, která nyní vyžaduje necelou polovinu rozpočtu. Ale je pravda, že destilaci nevyužíváme.


V jaké fázi je připravena reforma trhu s vínem v Evropské unii?

Nyní asi po roce existuje něco, co by v našich národních legislativních změnách bylo možné nazvat věcným záměrem. Ten byl v polovině tohoto roku předložen odborné veřejnosti Evropské unie a Evropskému parlamentu k diskusi. Jednotlivé státy si připravily svá stanoviska, stejně jako nevládní organizace. V Evropském parlamentu leží dvacetistránkový návrh zprávy výboru pro zemědělství a rozvoj venkova a k němu čtyři sta devět připomínek. Výbor rozhodne o zprávě v lednu příštího roku a následně v polovině února pak plenární zasedání Evropského parlamentu.


Podařilo se vám do reformy prosadit návrhy moravských vinařů? V čem spočívají?

Co se podařilo a co ne, můžeme zhodnotit až za dva roky. Není zde prostor na celé naše stanovisko, ale principem je spravedlivé rozdělení prostředků na vinařství všem členským státům. Jako kriterium navrhujeme plochu vinic a nevyhazování finančních prostředků za zbytečné klučení čtyři sta tisíc hektarů vinic, se kterým původní návrh reformy počítal.


Kdy reforma spatří světlo světa?

Když vše půjde rychle, může být před polovinou příštího roku Evropskou komisí představen první legislativní návrh textu, o kterém pak bude dále jednáno nejméně do konce roku. Takže účinnost nové společné organizace trhu s vínem padá v úvahu nejdříve od prvního srpna dva tisíce osm, ale může to být i později.


Nejvíce vinic je na Moravě

V České republice je vysazeno 19 261 ha vinic, z toho na jižní Moravě 18 512 ha.

Vinohradníci z Břeclavska hospodaří v podoblasti Mikulovská - 4 909 ha, Slovácká - 4 704 ha a Velkopavlovická - 5 243 ha.

V břeclavském okrese je vysazeno necelých 7 000 ha vinic.

Na jihu Moravy je 311 vinařských obcí. Největší vinařskou obcí, tedy s největší výměrou vinic, jsou Velké Bílovice.

(zh)

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína