České víno konečně v Kanadě

Ministerstvo zemědělství ČR ve spolupráci s Velvyslanectvím České republiky v Ottawě, Honorárním konzulátem ČR v Charlottetown a Svazem vinařů České republiky vyhlásilo loni na podzim program na podporu ekonomické diplomacie ČR, který je zaměřený na uvedení a prezentaci moravských a českých vín na kanadském trhu v provincii Prince Edward Island. Po strastiplné cestě roubené koronavirovou pandemií se podařilo vybraná tuzemská vína představit prvním kanadským zákazníkům.

Víno_Kanada

Tuzemská vinařství mají v rámci marketingového programu, který je součástí společného nástroje financování ekonomické diplomacie ČR, poprvé velkou příležitost nabídnout svá vína kanadskému zákazníkovi a zároveň vytvořit povědomí o svých vinařstvích a samotném vinařském průmyslu v ČR. 

Obsahem celoročního programu měly být vzdělávací, marketingové a propagační aktivity zaměřené na místní vinařské zákazníky, influencery či someliéry. Příchod koronavirové krize spolu se zavedenými restriktivními opatřeními bohužel většinu aktivit pozastavil. Přestože se situace okolo koronaviru stále definitivně nevyřešila a možnosti prezentace tuzemského vína jsou tak stále omezené, podařilo se vybraná vína, za velkého přispění Honorárního konzulátu ČR v Charlottetownu, konečně dostat do prodeje.

Tuzemská vína jsou vystavena v novém specializovaném obchodu, který byl otevřen 24. července v rekonstruované památkové budově v centru hlavního města provincie Charlottetown. Všechna vína jsou umístěna na prestižním místě uprostřed podniku v samostatném regálu. Na dalších formách propagace tuzemských vín v provincii se již intenzivně pracuje. Ke konci srpna by měla být spuštěna reklama na webových stránkách a sociálních médiích specializovaného obchodu, připravuje se speciální vzdělávací seminář pro odbornou vinařskou veřejnost a v neposlední řadě se na období srpen - říjen chystá speciální promo akce. Některá vinařství se rovněž chystají na květnový mezinárodní vinařský festival PEI Festival of Wines.

Věříme, že to nejhorší je již za námi a že se nakonec podaří naplnit cíle programu natolik, že si kanadský zákazník svou cestu k českému vínu najde.

Jan Kubačka, ekonomický diplomat

Velvyslanectví ČR v Ottawě

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína