6 míst kam za vínem v Čechách aneb Když je to na Moravu daleko

Víno je v České republice doménou hlavně jižní Moravy, ale prozkoumat vinařské Čechy, česká vína a vše, co se kolem nich točí, určitě stojí za to. A přišli na to i samotní vinaři, kteří se ochotně otevírají zájemcům o vinařkou turistiku. Vinařství v Čechám má rostoucí kvalitu, ale i mnohosetletou tradici, navíc je pro mnohé výrazně blíž než Morava. Přinášíme vám tak šest tipů, které byste při návštěvě vinařských Čech určitě neměli vynechat.

Čechy

Vinařské Čechy, tedy přesně řečeno Vinařská oblast Čechy se formálně dělí na Mělnickou a Litoměřickou vinařskou podoblast, a jak už názvy napovídají, nejde o jeden víceméně kompaktní celek jako u jižní Moravy, ale spíše o jednotlivé ostrovy a ostrůvky ideálních podmínek pro pěstování révy, které často utváří příznivé mikroklima okolí velkých řek. České vinice tak najdeme v širším regionu Polabí od Ústecka, přes Mělník až ke Kutné Hoře, nebo v okolí Vltavy (Praha) a Berounky (Karlštejn) atd. Vedle historickým vinařských sídel ale rostou v Čechách zejména v posledních letech nové vinice jako houby po dešti, a tak lze očekávat, že budou fanouškům našeho vína postupně přibývat i nové, méně tradiční turistické cíle. Kromě velkých měst tak má určitě význam navštívit v okolí i menší obce o podívat se blíže na produkci místní vinařů.

Mělník

Proslulým vinařským centrem je už po staletí královské město Mělník. Právem tak po něm získala jméno celá vinařská podoblast a první kroky k poznávání vinařských Čech pak často vedou právě sem. Na malebném soutoku našich největších řek uvidíte z vyhlídky pod zámkem příkrý k jihu natočený svah osázený vinicemi, které už zdálky dávají městu tvář. Na zámku si můžete prohlédnout rozsáhlé vinné sklepy, projít si vinařskou expozici a samozřejmě ochutnat místní vína. V září se zde také koná známá vinařská slavnost vinobraní, které zde patří k největším v Čechách a může směle konkurovat i těm moravským.

Mělník

Litoměřice

Litoměřická vinařská podoblast získala svůj název podle sídelního města Litoměřic. Ve středověku byly Litoměřice po Praze druhým největším vinařským městem v Čechách, ale i když dnes zde už vinařství nehraje tak významnou úlohu jako ve středověku, dá se zde najít celá řada vinařských zajímavostí. Tou hlavní je Expozice českého vinařství Cesta za vínem na místním hradě, která je turistickou atrakcí nejen pro milovníky dobrého vína. Prohlídky zpestřují vědomostní hry i starodávné dobové nástroje používané ve vinařství. Hradní vinotéka nabízí milovníkům vín širokou nabídku českých i moravských vín nejen k prodeji v láhvi, ale také k ochutnání na místě.

Litoměřice

Praha

Praha je pro mnohé nejen hlavním městem země, ale také hlavním městem českého vinařství. Při návštěvě Pražského hradu se dá pohodlnou procházkou dojít na Svatováclavskou vinici, nejstarší v Praze, poblíž zoologické a hlavně botanické zahrady v Troji se pak nachází další dvě známé pražské vinice – Salabka a vinice sv. Kláry. Tou nejznámější pražskou bude ale patrně vždy Grébovka, kde jinde než na Vinohradech. Všude zde lze vína také ochutnat v místních restauracích, nebo viničních altánech. Vinice v Praze ale najdeme také v Modřanech, na Albertově, na Proseku nebo u Strahovského kláštera. Kromě samotných vinic se pak v Praze koná mnoho akcí spojených s českým a moravským vínem jako jsou vinobraní, ochutnávky a degustace, slavnosti vína a mnohé jiné.

Troja

Kutná Hora

Při výčtu významných měst spojených s vínem v Čechách nesmí chybět ani Kutná Hora nebo stejným vinařství spravované vinice v Kuksu. Toto město, které se v minulosti vyznačovalo hlavně těžbou stříbra, dokonce svůj název získalo i nepřímo díky vínu. Podle pověsti, cisterciánský mnich, který pracoval v místním vinohradu, zakopl ve vinici o stříbrný prut, ten pak přikryl svou KUTNOU (oděvem) a šel to ohlásit. A tak prý vznikl název Kutná Hora. Tradice pěstování révy zde sahá až do 12. století a na jednu z vinic lze narazit přímo pod impozantním chrámem sv. Barbory. Obnovy se během posledních let dočkaly ale také vinohrady v Kuksu a na dalších místech.

Chrám sv. Barbory v Kutné hoře
Chrám sv. Barbory v Kutné hoře

Velké Žernoseky

Dalším zástupcem není slovutné město, ale pouhá obec. Přesto by se na ní, co se týče vína v Čechách, nemělo zapomínat. Tradiční vinařské obce s malebnými sklepními uličkami nejsou totiž jen na jižní Moravě. Minimálně jedna taková právě ve Velkých Žernosekách. Zatímco ve městech potkáváme vinařství vesměs jen v podobě vinic či vinných lístků restaurací, ve Velkých Žernosekách se k tomu přidává i vinařská architektura. I zde se konají otevřené sklepy, kde lze během jednoho či dvou dnů ochutnávat vína mnoha vinařů, a udělat si tak nejlepší obrázek o vínech daného regionu. Vinařství se daří také v nedalekých Malých Žernosekách, tak snad jen aby se na ně nezapomnělo jen proto, že jsou malé.

Litoměřicko

Karlštejn

Své nezpochybnitelné místo mezi vinařskými městy a obcemi v Čechách zaujímá také Karlštejn. Sídlí zde výzkumná stanice vinařská, založená roku 1919, která navazuje na tradice karlštejnského vinařství. Již císař Karel IV. měl v úmyslu zřídit na svazích pod budoucím hradem vinice. Nyní lze po domluvě navštívit vinici, kde je vysazena genofondová sbírka asi 270 odrůd. Každoročně se zde také koná oblíbené vinobraní.

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína