Rakušané oceňují vína z Břeclavska

Na vzestupu jsou vína z Břeclavska a dalších jihomoravských regionů u sousedů v Rakousku. Naposledy se o tom přesvědčil Bronislav Průdek z Révy Rakvice. Na soutěži Weinparade v Poysdorfu Rakvičtí získali vysoká ocenění za dvě vína a titul šampiona za kolekci. Zvyšující se poptávka je znát i mezi Rakušany.

Réva má poháry za Frankovku pozdní sběr 2015 a ledový Tramín červený z roku 2012. "Rakušané mají jiný hodnotící systém, než je u nás. Vyhráli jsme kategorii moravských vín. Nejvyšší ohodnocení představují poháry, které jsou více než zlatá medaile," říkal Průdek.

Ocenění sbírala také další jihomoravská vinařství. Počty výrobců se zájmem o hodnotící klání v Rakousku každoročně stoupá. Podle Vladimíry Seidlové ze spolku Moravín sídlícím v Mikulově se za posledních čtrnáct let počet vzorků posílaných z České republiky na Weinparade násobně zvýšil. "Stoupá to neustále. Vinařství se přihlásilo kolem dvaceti a vzorků bylo kolem čtyř set," zmínila Seidlová.

A ohlasy mezi Rakušany? Například Irene Haghoferová odmítla, že by ji trend v oblibě jihomoravských vín překvapil. "Jsou výborná. Dříve mě ani nenapadlo, že se na jižní Moravě dělá tolik vína. Chutnají mi hlavně červená. Třeba s německými se ta jihomoravská nedají vůbec srovnávat," chválila žena práci přeshraničních vinařů.

Průdek přisuzuje úspěch vín z Břeclavska a okolí mimo jiné podobnému postupu při výrobě i zeměpisně stejně položeným vinícím. "Mezi vzorky od nás a těmi rakouskými už není velký rozdíl. Spíše se kvalita srovnala, protože technologie jsou si velmi podobné," sdělil rakvický vinař.

Ve srovnání s rakouskými výrobci se jižní Morava pyšní rozmanitějším množstvím pěstovaných odrůd. Ředitel Národního vinařského centra ve Valticích Pavel Krška při posuzování zmínil, že na druhé straně hranice lze najít řádky především s Veltlínem zeleným nebo Sauvignonem. "Rakušané se věnují několika svým hlavním odrůdám, a zaměřují se velmi dominantně na suchá vína. Rakousko není náš tradiční trh, ale pokud tam mají vinaři úspěch, je to potěšitelné," reagoval Krška.

Podle něj platí, že zatímco dříve byla rakouská vína kvalitou před těmi moravskými, nyní jsou na tom obdobně."

Zdroj: denik.cz
Datum vydání: 16.5.2016

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína