Burčáku bude dost, tvrdí vinaři

Od 1. srpna mohou vinaři nabízet burčák. Zatím se připravují na sklizeň. Na prvních vzorcích si lidé pochutnají na tradičních vinobraních.

JIŽNÍ MORAVA Dlouhou dobu sužovalo jižní Moravu sucho, napršelo až minulý týden. Podle vinařů se to ale na letošní úrodě negativně neprojeví. Během následujících dnů se chystají vyrazit na sběr hroznů. Začne burčáková sezona, se kterou je spojeno mnoho akcí. Zatím mohou nedočkavci ochutnat alespoň částečně zkvašený hroznový mošt, který se vyrábí podle stejné technologie jako moravský burčák, ale z hroznů přivezených ze zahraničí.

Do terénu znovu vyrazí také kontroloři ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce. "Letos odebereme přibližně stejný počet vzorků jako v loňském roce, kdy jsme 77 poslali na analýzu do laboratoře. Devět z nich bylo nevyhovujících. Obsahovaly hodně vody nebo měly nadlimitní množství cukru," uvedl k letošním kontrolám mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Podvodníků stále ubývá

Prodejců, kteří zaměňují burčák za částečně zkvašený mošt nebo ho ředí vodou, podle Kopřivy stále ubývá. "Testování, které provádíme, nelze obelhat. Proto se prodejci raději šizení vyvarují," domnívá se Kopřiva.

Na jednu z největších akcí spojených s konzumací burčáku – Znojemské vinobraní – se například připravuje Vinařství Lechovice na Znojemsku. Speciálně na tuto akci vyrábí tisíce litrů burčáku. "Se sběrem hroznů začneme asi za týden, abychom byli připravení na vinobraní. Sucho mít na úrodu vliv nebude, pomohlo nám, že minulý týden pršelo. Spadlo zhruba 50 milimetrů vody, takže se dostala až ke kořenům vinohradu," řekl k letošní úrodě Roman Staněk, vedoucí vinic Vinařství Lechovice.

Oficiálně se může burčák prodávat od 1. srpna až do konce listopadu. Na první sklizeň se ale teprve připravuje také vinař Rostislav Kosek starší z Mikulova. Burčák každoročně prodává na tradičním Pálavském vinobraní, které se letos odehraje od 11. do 13. září. "Burčák vyrobíme z raných odrůd Muškátu moravského a Mülleru Thurgau," poznamenal vinař.

POKRAČOVÁNÍ NA STRANĚ 2 Burčáku bude dost, tvrdí vinaři

DOKONČENÍ ZE STRANY 1

Hrozny pomalu dozrávají také na vinicích na Hodonínsku. Také Luděk Botur ze Strážnice zhruba za týden vyrazí na sběr Muškátu moravského. "Deště měly na hrozny vliv, klesla cukernatost a zvýšilo se množství vody v bobulích," poznamenal vinař.

Ochutnávky už o víkendu

Podle ředitele Vinařského fondu Jaroslava Machovce je burčák stále oblíbený a hojně vyhledávaný. "Nejen že má vyváženou chuť, ale také je zdravý," pousmál se. V boji proti šidícím prodejcům pomohly kontroly, ale podle Machovce i web potravinářské inspekce – Potraviny na pranýři. "Každý tam může vidět, kdo podvádí," podotkl.

Na ochutnávku burčáku mohou zájemci vyrazit už dnes večer do Velkých Pavlovic na Břeclavsku. Vinobraní tam pokračuje i zítra. Obcí projdou krojovaní, v areálu sokolovny se odehraje velká gastronomická akce a ve vinařských závodech Vinium zazpívá Lucie Bílá s Arakainem. Burčák bude tento víkend k ochutnání také na dalších místech jižní Moravy.

Třeba ve sklepech v Němčičkách na Břeclavsku, ve Valticích, kde si návštěvníci mohou vyzkoušet šlapání hroznů bosýma nohama a domů si odvézt vlastní čerstvě našlapanou hroznovou šťávu. První burčáky nabídnou zítra k prodeji i vinaři v Lednici včetně místní speciality – Višňáku. Na tradiční vinobraní zvou tento víkend také vinaři ze Šardic a Čejkovic na Hodonínsku či Kobylí na Břeclavsku.

Příští víkend se tisíce milovníků vína a burčáku opět sjedou do Znojma a Mikulova, kde se tradičně konají největší slavnosti spojené s novou úrodou.

---

Burčákové akce 28. a 29. 8. Valtické podzemí, tradičbí večer s cimbálovou muzikou 28. a 29. 8. Velkopavlovické vinobraní 28. a 29. 8. Němčičky, Modrohorská vinařská a burčáková slavnost 29. 8. Lednice, Zámecké vinobraní 29. 8. Šardice, vinobraní 4. až 6. 9. Zaječí, burčákové slav. 4. až 5. 9. Mutěnice, vinařské dny 4. až 5. 9. Znojmo, Putování za hustopečskými vinicemi 5. 9. Nosislav, Den otev. sklepů 5. 8. Horní Bojanovice, vinobraní 5. 9. Velké Pavlovice, Putování za burčákem 5. 9. Svatobořice-Mistřín, vinobraní 10. až 13. 9. Znojemské vinobraní 10. až 13. 9. Mikulov, Pálavské vinobraní

Zdroj: 5plus2
Datum vydání: 28.8.2015

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína