Září patří vínu, ochutnejte

Vinobraní, to nebudou jen ochutnávky vín a burčáku. Organizátoři připravili i vzdělávání či zábavu pro děti.

Král vín v Edenu

Dvacet druhů vín oceněných v anketě Král vín 2015 budou prezentovat vinaři u fontány před obchodním centrem Eden. Dvoudenní akce zahájí požitkářský měsíc plný ochutnávání těch nejlepších odrůd vinné révy a burčáku.

Představí se třeba Znovín Znojmo, Tanzberg Mikulov nebo Templářské sklepy Čejkovice. Chuť a vůni vína budete moci rovnou na místě s vinaři probrat, budou připraveni odpovídat na vše, co vás zajímá. K ochutnávce patří něco dobrého na zub, těšit se můžete na uzeniny, sýry nebo olivy. V ceně vstupenky je degustační sklenička.

Kdy: 4.–5. září, od 13 hodin Kde: OC Eden Za kolik: den 160, dva dny 290 korun Vinohradské vinobraní

Není burčák jako burčák. Sami se přesvědčíte na náměstí Jiřího z Poděbrad, kde můžete rozpoznávat rozdíly v chuti deseti druhů. Až budete mít burčáku dost, neváhejte ochutnat některé z vín menších českých a moravských vinařství. Praha 3 ale slibuje víc. Organizátoři chystají program pro děti, workshopy a řemeslné dílny. K ochutnávce bude v pátek hrát soubor Hradišťan, v sobotu Dan Bárta.

Kdy: 11.–12. září, vždy od 16 hodin Kde: náměstí Jiřího z Poděbrad Sedmnácté trojské vinobraní

Vinařství v Troji má dlouhou tradici a od roku 1999 jsou tu každý rok slavnosti dobrého vína a burčáku. Na nádvoří vinaři postaví stánky a budou představovat odrůdy vín z nejznámějších vinařských oblastí v Česku. Kromě vína budete moci degustovat i burčák nebo navštívit neformální semináře o víně ve sklepení zámku. Akci doprovodí cimbálová muzika, loutkové divadlo a šermířské souboje.

Kdy: 12. září, od 10.30 do 20 hodin Kde: zahrada Trojského zámku Vinobraní v botanické zahradě

Kompletní vinařský zážitek si odnesete z vinobraní v botanické zahradě.

Na viniční terase bude hrát hudba od jazzu až po dechovku. Zážitek zpestří hořká komedie Divadla za vodou s názvem Bedřich Hrozný. Zájemci mohou po oba dny navštívit expozici výroby vína s průvodcem. Vstupenka do zahrady bude v sobotu platit i na vinobraní v Trojském zámku a naopak.

Kdy: 12.–13. září, od 9 hodin Kde: Botanická zahrada Za kolik: 150 korun Malostranské vinobraní

Horňácko je subregion Slovácka na úpatí Bílých Karpat. Je jedinečný nářečím i zvyklostmi. Právě na toto území se zaměřuje Malostranské vinobraní. Od jiných se liší i tím, že kromě burčáku a vína ochutnáte také slivovici.

Kdy: 19. září Kde: park Kampa Vinobraní na Pražském hradě

V produkčních zahradách Hradu se pěstují tisíce orchidejí a gerber pro výzdobu hradu při protokolárních akcích.

Běžně jsou veřejnosti nepřístupné, během vinobraní ale budete mít možnost se do nich podívat. Polovinu tvoří okrasná část s Masarykovým včelínem a hasičskou vodní nádrží, druhou skleníky a záhony. Můžete ochutnat čerstvě vylisovanou hroznovou šťávu z repliky historického lisu nebo si poslechnout cimbálovou muziku.

Kdy: 19.–20. září, od 11 hodin Kde: Pražský hrad Ty naše Vinohrady pražské

Náměstí Míru je v srdci Prahy 2, kde jinde byste se měli dozvědět více o vinohradnictví této části. Představí se cimbálovka, vystoupí umělecké soubory a kroužky. Sommeliér představí víno pěstované ve vinici Grébovka.

Kdy: 25. září, od 14 do 20 hodin Kde: náměstí Míru Vinobraní v Grébovce

S vinařstvím se pojí řada tradic a řemesel a na ně bude zaměřené vinobraní v Grébovce. Můžete se projít soutěžní viniční stezkou nebo na chvíli nechat své děti ve výtvarné dílně.

Nejmladší budou soutěžit na louce, jejich rodiče můžou nakupovat na farmářských trzích.

Kdy: 26. září, od 14 do 22 hodin Kde: Havlíčkovy sady Kunratické vinobraní

Zavítáte-li na pátý ročník kunratického vinobraní, můžete potkat oblíbené herce ze seriálů Ordinace v růžové zahradě 2, Ulice nebo Doktoři z Počátků. Ti se vám na autogramiádě ochotně podepíšou a třeba s vámi pak ochutnají víno nebo burčák. Chybět nebude Cimbálová muzika Alexandra Vrábely, děti se zabaví v dětském koutku.

Kdy: 25.–27. září, od 10 hodin Kde: Kunratice Svatováclavské vinobraní

Unikátní pohled na historické město budete mít ze Svatováclavské vinice na Pražském hradě. Nejstarší vinohrad v Praze si k pěstování révy vybral už kníže Václav na počátku 10. století. Milovníci vína budou moci relaxovat se sklenkou Ryzlinku rýnského a Rulandského modrého z limitované série Svatováclavské vinice.

Kdy: 27.–28. září Kde: Richterova vila, Pražský hrad Karlštejnské slavnosti vína

Hrad nabídne nejen víno a burčák, ale i historické slavnosti, šermířské souboje a rytířský turnaj. Na náměstí se naučíte tančit pod vedením lektorů nebo se podíváte na přehlídku historického šatstva. Na Karlštejn vyjede speciální souprava tažená parní lokomotivou, jízdenky koupíte přímo ve vlaku.

Kdy: 26.–27. září Kde: Karlštejn

Foto: Z botanické Martin Beránek z Vinice sv. Kláry při pražské botanické zahradě ukazuje archivní vína v tamních sklepích. Na svátek vína zve trojská zahrada ve dnech 12. až 13. října.

Foto: František Vlček, MAFRA

O autorovi: Karolína Kubíková, spolupracovnice MF DNES

Zdroj: Mladá fronta Dnes
Datum vydání: 26.8.2015

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína