Zatřídí další vína s puncem kvality VOC

Znojmo – Dvakrát ročně mohou vinaři ze sdružení VOC Znojmo přihlásit svá vína na zatřiďování – tedy přihlásit je do procesu, jehož výsledkem je označení daného vína prestižní "značkou kvality" VOC Znojmo. Po dubnovém termínu se blíží ten srpnový, který má navíc další specifikum – zatřiďuje se i do speciální, takzvané Královské řady.

O nových vínech s označením VOC Znojmo budou degustátoři z řad vinařství rozhodovat tento čtvrtek od 9.00 v Louckém klášteře.

Myšlenka Královské řady se zrodila před dvěma lety. "Znojemská vína odrůdy Ryzlinku rýnského mají velký potenciál ke zrání na lahvi, tato vína se v čase vyvíjejí k dokonalosti. Avzhledem k tomu, že vína s označením VOC Znojmo se mnohdy prodají do jednoho roku, jsme se rozhodli vytvořit unikátní Královskou řadu vín VOC Znojmo. Týkat se bude právě jen Ryzlinku rýnského," řekl šéf VOC Znojmo František Koudela.

První dvě vína již přitom získala označení Královské řady, a to při loňském srpnovém zatřiďování. Avšak vína procházejí dvěma komisemi pro rozhodnutí. Finální rozhodnutí bude tedy mít až další komise, která zasedne po 33 měsících od data ověření hroznů. První vína Královské řady tak mohou přijít na trh až v roce 2017. "Touto řadou chceme ukázat ohromný potenciál našich ryzlinků, bude se jednat opravdu o jedinečnou řadu vín VOC Znojmo," dodal Koudela.

Zdroj: Znojemský deník
Datum vydání: 25.8.2015
Odkaz: http://znojemsky.denik.cz/

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína