Mladá vína budí nadšení

Břeclavsko – Letošní úroda hroznů v břeclavském regionu dohnala některé vinaře až k slzám. Po ochutnání prvního pohárku se Svatomartinským vínem však může být vše jinak.

Exceletní, výborná, plná příjemných tónů. Úvodní dojmy z mladých vín budí nadšení. "Bílá a růžová vína jsou excelentní. Krásná aromatika... U červených je potřeba ještě chvilku počkat, za dva týdny ale nastane výrazný posun. Teď mají přece jen čas," říkal v pondělí hlavní sommeliér Národního vinařské centra ve Valticích Marek Babisz.

Právě tam se minulý čtvrtek poprvé sjeli degustátoři, aby posoudili, která vína se mohou honosit označením Svatomartinská. Už nyní lze říct, že úspěšnost výrobců, kteří poslali vzorky, je vysoká.

Marketingově přitažlivé značky se dočkalo devět z deseti vín. Pro srovnání: v minulých letech degustátoři vyřadili průměrně patnáct procent vzorků.

"I to svědčí o tom, že letos je kvalita vysoká," podotkl Babisz. Zájem o "cejch" mělo osmdesát vinařů s necelými třemi sty vzorky. Další kolo ochutnávání je na programu prvního listopadu.



Víno déle zrálo



Babisz označil letošní ročník za jeden z nejlepších za posledních sedm let. Mimo jiné se kladně projevila množstevně slabá úroda, kdy vinaři vinou jarních mrazů ztratili zhruba třicet procent hroznů.

"Keře byly ale poté méně zatížené a měly dost slunce," poznamenal Babisz.

Kvalitní Svatomartinské víno očekává například novosedelský výrobce Petr Marcinčák. "Letos jsem dělal jen jedno Svatomartinské, a to z odrůdy Müller Thurgau. Ochutnal jsem jej a mohu říct, že hrozny jsou vyzrálé. Když pominu mrazy, počasí jim přálo," sdělil Marcinčák.

A nabídl další důvod, proč se mohou cíloví zákazníci těšit na příjemné pití.

Brzký sběr.

"Díky tomu mělo víno více času zrát. Ovšem není to pravidlo, záleží na každém výrobci zvlášť. U někoho bude víno skvělé, u někoho zase horší," míní Marcinčák.

Zároveň ale upozornil: "V radě Vinařského fondu jsme se zabývali tím, že zájem sice stoupá, ale řada lidí si myslí, že se toto víno má pít pouze jedenáctého listopadu. Není tomu tak. Svatomartinské může klidně stát na vánočním stole," vzkázal Marcinčák.

Zvyšující se zájem lidí o mladá vína přivádí k výrobě další a další vinaře. Jedněmi z nich je například vinařství Sing Wine z Velkých Bílovic.

Zdroj: Nový život

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína