K létu patří také sklenka vína

Metro, 25.7.2007

Léto přeje večírkům pod otevřeným nebem a taková garden party se přirozeně neobejde bez něčeho na svlažení hrdla.

K večerům u grilu se na zapití hodí zřejmě nejvíce pivo, i když takové grilované kuřátko by krásně spláchlo i bílé víno, nakládanou panenku zase nejlépe do žaludku doprovodí doušek vína červeného. Podle someliéra Marka Foltýna je léto vhodné pro vína lehčí, svěží a příjemně pitelná.

'V poslední době ale také léto přeje stále oblíbenějším vínům růžovým, která jsou pro letní dny vynikající volbou. Pokud ovšem vybíráme víno jako doplněk k pokrmům, řídíme se v první řadě vhodnou kombinací a ne tím, kolik je zrovna venku stupňů,' vysvětluje Foltýn.

Pokud v obchodě automaticky saháte po zahraniční značce a ty české zavrhujete, děláte chybu. Podle Faltýna se totiž rozhodně nedá jednoznačně tvrdit, že by zahraniční vína byla obecně lepší než tuzemská či naopak.

Mnozí domácí producenti totiž už vyrábějí vína špičkové kvality, srovnatelná s víny zahraničními, a více tedy záleží, o jaký druh vína má zákazník zájem. Jednu radu pro milovníky vín však somelier má: 'Pokud vyžadujete plné a mohutné červené víno, bude lepší se poohlédnout po vínech zahraničních. V otázce vín bílých bychom mohli jistě doporučit nejedno víno tuzemské provenience. Pokud však nemáte přehled o druzích a kvalitě na trhu dostupných vín, doporučuji se rozhodně svěřit do péče odborníků v některé ze specializovaných vinoték.' Pokud ale chcete mít opravdu povedenou garden party, neměli byste zapomínat na ovocnou, na jazyku lechtající bowli, nebo rovnou alespoň jednu lahvinku vína šumivého. Nabídka šumivých vín a šampaňských na našem trhu neustále roste.

'Z tradičních sektů bych vřele doporučil vína Gardet z Champagne, která jsou ideálním poměrem ceny a kvality,' radí Faltýn.

DARINA SIEGLOVÁ


Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína