Za vínem při svitu hvězd aneb 5 tipů na noční otevřené sklepy

Otevřené sklepy jsou jednou z nejrozšířenějších a nejoblíbenějších vinařských akcí, díky kterým se milovníci vína ve stylové atmosféře seznamují s víny různých vinařů jednoho regionu. Víno je nápoj romantický, a možná proto se některé sklepy otevírají až večer, kdy už se pomalu stmívá. Co může být krásnější, než si vychutnat moravské nebo české víno v teplý letní večer s přáteli nebo blízkými pod širým nebem posetým hvězdami?

image

Princip je stejný jako u běžných otevřených sklepů ve dne. Vinaři v dané obci otevřou své sklepy a návštěvníci mohou ochutnávat celý den nebo dva po vzorcích. Nejčastěji se degustuje za žetony, které se kupují spolu se vstupem a koštuje se z krásných skleniček, nebo bývá ochutnávka v rámci vyššího vstupného už bez omezení. K tomu vyhrává hlavně cimbálová muzika, ať už v moderním pojetí nebo klasicky a v úchvatných krojích. Nesmí chybět ani jídlo, protože když se pije, hlad na sebe nenechá dlouho čekat a výjimkou není ani bohatý doprovodný program. Teplá letní jasná noc však atmosféru ještě umocňuje. A které akce tedy stojí za návštěvu?

Víno v oranžovém aneb Noční otevřené sklepy (1. července)

Hned na začátku července se v jedné z nejznámějších vinařských obcí na jižní Moravě, ve Velkých Pavlovicích, koná oblíbená akce Víno v oranžové aneb Noční otevřené sklepy. V nezvyklou dobu, tedy od 17 hodin do půlnoci otevře své sklepy 21 vinařů, a umožní tak návštěvníkům ochutnat bílá, růžová, ale také skvělá červená i stále oblíbenější lehce perlivá vína. Gurmánské krajové speciality a cimbálová muzika je samozřejmostí. A proč v oranžovém? Jedná se totiž o období, kdy dozrávají meruňky, a okolí je tak zbarveno do typické meruňkově barvy. Povinnost to není, ale oranžové oblečení je vítáno.

Více

Noční otevřené sklepy v Šardicích (5. července)

Z kraje července otevřou své sklepy od 17 do 24 hodin také místní vinaři ve vinařské obci Šardice v rámci druhého ročníku této výjimečné akce. Návštěvníci tak budou moci ochutnávat jejich vína a různé speciality a dobroty, a zažít tak příjemný letní večer a pohodu na Slovácku.

Více

Sklepy pod hvězdami ve Vrbici (22. července)

Teplá letní noc, přátelská nálada, skvělé víno a putování mezi malebnými vrbickými sklepy za svitu hvězd a zpěvu cvrčků. Vinaři Vrbice otevřou 16 vinných sklepů k neomezeným ochutnávkám mezi 17 a 24 hodinou. Spolu s milovníky vína bude po sklepech putovat i cimbálová muzika, která se pak usadí v prostoru na Stráži, kde bude možné si se skleničkou v ruce užívat příjemné atmosféry.

Více

Blatnické búdy pod Hvězdami (12. srpna)

Blatnické búdy pod Hvězdami

Oblíbená akce, při které lze nasát atmosféru teplého letního večera v krásné vinařské uličce Búdy pod Starýma horama ve vinařské obci Blatnici pod Svatým Antonínkem na Slovácku. Od 18 do 24 hodin bude otevřeno asi 40 sklepů, u nich bude vyhrávat cimbálová muzika a nebude chybět ani další bohatý doprovodný program včetně místních specialit.

Více

Svatovavřinecké noční otevřené sklepy v Bořeticích (12. srpna)

Druhý srpnový víkend je na noční otevřené sklepy bohatší a koná se tak ještě jedna zajímavá akce, tentokrát v Bořeticích na Velkopavlovicku. Od 17 do 24 hodin mohou zájemci putovat sklepní lokalitou Kraví hora a seznámit se tam s místními vinaři a jejich skvělými víny. V neděli dopoledne pak bude možné si vína také nakoupit.

Více

Večerní formát akce je ale tak oblíbený, že se opravdu nekonají pouze tyto události. Dalšími jsou třeba Noční prohlídky na Helfštýně s řízenou degustací vína, Počítání hvězd ve vinicích v Němčičkách, Letní noc ve vinici ve Vrbovci, Hnanické otevřené sklepy pod hvězdami, Vinařská benátská noc v Sedleci, Noc pod Mutěnsků horů nebo Noční prohlídka Znojma s ochutnávkou vín.

Více vinařských událostí konaných nejenom „v noci“ naleznete v kalendáři akcí.

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína