Naši europoslanci nebojují za vinaře

Právo, 4.5.2007

Kritizuje je i jihomoravský hejtman Stanislav Juránek

Málo je prý v Bruselu slyšet hlas českých europoslanců, kteří by na půdě Evropského parlamentu měli hájit zájmy přežití domácího vinařství.



Jejich podpora je tak malá, že si toho nemohl nepovšimnout jihomoravský hejtman Stanislav Juránek, který působí v čele Vinařského fondu ČR.

V poslední době se hejtman několikrát objevil v Bruselu a samozřejmě se zajímal o vinařskou politiku europarlamentu, respektive o výsledky práce našich europoslanců. 'Očekával jsem, že budou vystupovat víc aktivněji. I když možná nakonec hlasovali správně, nebylo je slyšet. Jen poslankyně Roithová se za vinařství nahlas postavila. Je zapotřebí, aby bylo skutečně hájené, a ne aby naši europoslanci čekali, že to za ně udělá někdo jiný,' posteskl si hejtman.

Je přesvědčen, že v současných debatách o podobu evropského vinařství mají požadavky domácích producentů vína naději na úspěch. Z velké části se totiž shodují s názory Německa, Rakouska a dalších zemí. Ve střetu o podobu evropského trhu s vínem tak narazí na sebe jih Evropy se středem.

Dosud bylo ale v Bruselu více slyšet zástupce Německa a Rakouska, než naše. 'Celý tento spor podle mě rozhodnou státy, které vinice nemají. Rozhodnou severské země a je na poslancích, aby přednesli dostatečně pádné argumenty,' upozornil hejtman.

Juránek považuje úkol hájit zájmy vinařů za vlastní, protože největší výměra vinic v zemi je právě v Jihomoravském kraji.

'Jednoznačně odmítám řešení evropského vinařství klučením vinic či destilací nadbytečného vína. Je to marketingový úkol, tam, když se udělá chyba, lze to řešit, Ale vyklučení vinic je nevratný krok. Je třeba prosadit evropská vína ve světě a ne likvidovat evropský trh dovozem z Ameriky,' tvrdí Juránek.

Problém připravované reformy unijního vinařství se mimo jiné objevil před několika dny na pořadu jednání v Hustopečích, kde vinaři hodnotili tři roky své existence pod křídly Evropské unie.

Naši producentii se na jednání domáhali především takové podoby reformy, která by vycházela ze skutečné výměty registrovaných vinic a ne starých regulí, upřednostňující státy původní evropské patnáctky.


Milan Vojtek

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína