Degustátoři hledají nejlepší vína z vynikajících

Právo, 19.1.2007

Čtyři komise renomovaných vinařských expertů mají v prostorách Národního vinařského centra ve Valticích na Břeclavsku určit stovku vín, která budou zařazena do v pořadí již sedmého ročníku Salonu vín České republiky.

Zájem vinařů o umístění výsledku jejich práce v Salonu vín České republiky stoupá. Odborníci proto vybírají nejlepší z celkem 345 nominovaných vín.

'Do hodnocení sedmého ročníku je přihlášeno celkem 345 vín od devětasedmdesáti vinařských firem ze všech vinařských podoblastí celé České republiky. To je nárůst v obou číslech, u vzorků je to oproti minulosti o stovku víc,' řekl Právu Marek Babisz z valtického salonu. Protože rekordní počet klade značné nároky na práci degustátorů, jsou porotci rozděleni do čtyř sedmičlenných komisí.

'Snažili jsme se, aby byla objektivita maximální, a proto je v každé komisi jedna žena. I když to nebylo snadné zajistit pro výběr degustátorky, myslím, že hodnocení to prospěje,' dodal Babisz. Výběr nejlepších vín začal v úterý a porotci ukončí svou práci v pátek. V pondělí chtějí oznámit sestavu nové kolekce, která je podle propozic limitována maximálním počtem sta vín.

Hranice ale není pevná, vín může být méně. Zařazení do kolekce je totiž přísně hlídáno, uspějí jen ta, která při vyhodnocení splní minimální hranici bodové škály, a tak roční seznam nejlepších nemusí vždy obsahovat sto položek.


Milan Vojtek

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína