Víno vařilo září

Týden, 4.12.2006

Ročník 2006 má být díky vysoké cukernatosti hroznů nadprůměrný

Čeští vinaři letos posbírali desítky ocenění na mezinárodních soutěžích. Uspěly i méně známé odrůdy jako Dornfelder nebo Hibernal.

Rok 2006 potvrdil, že v tuzemských sklepích vznikají stále lahodnější moky, které dokážou ocenit i v zahraničí. Vinaři přivezli ceny ze soutěží ve Francii, Portugalsku, Slovensku...

Hned čtyři stříbrné medaile získal na pařížském Vinalies Internationales velkopavlovický Radomil Baloun. Uspěly jeho loňské lahve: dornfelder, kabinetní veltlínské zelené a dva pozdní sběry: muller thurgau a ryzlink rýnský. Ze soutěže Concours Mondial de Bruxelles, letos netradičně pořádané v Lisabonu, putovaly do Čech dokonce čtyři zlaté medaile a deset stříbrných. Nejcennější kov mají například mikulovský Mik-rosvín za pozdněsběrový vlašský ryzlink a drnholecké Nové vinařství za sauvignon ardea.

Tuzemská vína bodovala i na nedalekém Slovensku: na mezinárodní soutěži Vinofo-rum se pozdnímu sběru andré ze Znovínu podařilo prosadit i v silné konkurenci červených ze Španělska, Portugalska či Argentiny. Třetí ročník Československé vinařské ligy byl první, který vyhráli moravští vinaři. Vítězství jim mezi červenými zajistilo ru-landské modré z Krumvíře a z bílých potom vzorek spíše neznámého hibernalu z Velkých Pavlovic.


Ročník půlstoletí?

Příští rok by podle optimistů mohlo ocenění ještě přibýt: většina vinařů tvrdl, že úroda 2006 je nejlepší za poslední půlstoletí. Pěstitelé révy se přitom obávali, že ji odepíšou tuhé mrazy v zimě nebo nevlídný srpen. Naplnila se však naštěstí pranostika "září víno vaří". "V srpnu se vlivem dlouhotrvajících dešťů bobule hroznů krásně nalily vodou a celé září svítilo slunce. V hroznech se tak nastartovala fotosyntéza, čímž výrazně stoupla cukernatost," popisuje tajemník Svazu vinařů Martin Puček.

cukernatost hroznů se již u raných odrůd jako muller thurgau či muškát moravský mnohde pohybovala kolem dvaceti stupňů, což podle zákona odpovídá přívlastkovým vínům. Například "miillerka" z vinic znojemského Znovínu dosahuje cukernatosti třiadvaceti stupňů. Tato hodnota hrozny předurčuje k tomu, aby se proměnily v obsah lahví s označením pozdní sběr.

Právě po přívlastkových vínech podle Půčka roste poptávka. O víno je obecně stále větší zájem průměrný Čech jej ročně vypije sedmnáct litrů což je o pět litrů více než před dvanácti lety. I tak jsme ale kolem poloviny vinné spotřeby běžného Evropana. K tomu, aby Češi našli ve vínu ještě větší zalíbení, by měla pomoci unijní dotace ve výši osmdesáti milionů eur, kterou by místní vinaři měli utratit především za restrukturalizaci vinohradů a propagaci tuzemských moků.


Kejklíři a výlov lahví

Jedním ze způsobů, jak pro víno získat srdce pivomilných Čechů, jsou slavnosti vína a obnovené vinařské tradice, kterých každý rok přibývá. Mezí nejúspěšnější znovuvzkříšené aktivity patří instituce svatomartinského vína. Nabídka mladého moku, který na trh přichází vždy 11. listopadu, se rok od roku rozšiřuje: loni se o značku Svatomartinské ucházelo osmadvacet výrobců, letos je to dvojnásobek. Více než dvojnásobný je i objem mladého vína, které šlo na trh: tři sta padesát tisíc lahví.

V období sklizně hroznů se konají desítky akcí ve vinařských regionech; vinobraní a burčákové festivaly v řadě obcí přerostly ze skromných folklorních slavností v události připomínající spíš rockový festival. Cimbálovka, big-bít, kejklíři, středověký jarmark či otevřené dveře všech památek to je jen namátkový výčet doprovodných akcí letošních vinobraní. Do dění se vinaři snaží zapojovat i návštěvníky: na Slováckých slavnostech v Uherském Hradišti díky nim vytvořili rekord v počtu krojovaných účastníků průvodu: turnikety jich během prvního zářijového víkendu prošlo 1352.

Další netradiční události během roku proběhly i v dalších vinařských vesnicích. Ve Vranově nad Dyjí nechali od loňska uzrát devět set lahví sektu na dně přehrady a v srpnu je vylovili a vydražili ve prospěch nadace Paraple. Ve Znojmě zase uspořádali pětidenní putování po vinařských cyklostezkách. Trasu vedoucí přes devětašedesát obcí absolvovalo asi 400 cyklistů.


Petra Pospěchová



Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína