Karlštejnské víno se letos vydařilo

Mladá fronta Dnes, 28.11.2006

Otec vlasti Karel IV. by měl radost. V letošním roce totiž na vinicích na svazích u Berounky v Karlštejně dozrálo jedno z nejlepších vín v historii.

"Dosáhli jsme jednak velkého výnosu, v druhé řadě mají hrozny i vysokou cukernatost," říká Pavel Vávra, sklepmistr vinařské stanice Výzkumného ústavu rostlinné výroby v Karlštejně.

Začátkem vegetačního období měli vinaři obavu z mrazů. Jak se tato nepřízeň počasí projevila u vás?

Naštěstí jsme dopadli dobře. U nás se mrazy neprojevily tak nepříznivě jako například na jižní Moravě. Přitom to v prvních měsících letošního roku vůbec nevypadalo dobře. Hrozilo, že tuhé mrazy poškodí dřevo. Později zase přízemní mrazíky ohrožovaly již narašené pupeny vinné révy. Ale jak je vidět, příroda je nevyzpytatelná.

Kdy bude možné ochutnat letošní karlštejnské víno?

Poprvé by to mělo být omikulášském koštu příští týden v Mělníku. Některé druhy vína jsou už téměř hotové. Naše víno budeme prodávat prostřednictvím obvyklých distributorů. Odebírá jej od nás například několik specializovaných vinoték a také řada prodejců přímo z Karlštejna. Připravili jste v letošním roce pro milovníky vína také nějakou specialitu? Vzhledem k podmínkám, ve kterých naše víno vyrábíme, v Karlštejně neděláme například pozdní sběry nebo slámová vína. Soustředíme se spíše na výrobu málo známých odrůd. Letos znalcům vína nabídneme například odrůdu Auxerrois, která byla uznána teprve před dvěma roky. Nám se letos podařilo poprvé sklidit takové množství hroznů, že z nich můžeme vyrobit odrůdové víno.

Čím je karlštejnské víno výjimečné?Vyrábíme několik odrůd v malém množství. Naše víno pochází z oblasti, která je na pěstování výjimečná. Říká se, že víno, které přežije v Karlštejně, projde tou nejtěžší zkouškou. Jinde u nás totiž tak složité podmínky nejsou. I zdejší víno je proto výjimečné. Nedá se zařadit do žádných škatulek.

(fk)

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína