Zadat k maturitě téma nebezpečnosti vína se nevyplácí

Metro, 19.6.2006

Víno totiž není ve Francii věc, která by se brala na lehkou váhu

ZNOVU SE o tom přesvědčily školské úřady departementu Gard, které na středních zemědělských školách zadaly jako jedno z témat maturitních písemek " víno a jeho nebezpečnost".

Reakce vinařů na sebe nenechala čekat a ministr zemědělství Dominique Bussereau, pod něhož odborné zemědělské školy spadají, musil slíbit, že zjedná nápravu. Šéf vinařské organizace departementu Michel Allemand, jehož syn se stejně jako další maturanti nad tématem tři a půl hodiny mořil, mluvil o skandálu. Proč se prý nemluví o tom, že víno je při mírné konzumaci zdraví prospěšné, a o neblahých důsledcích nadměrné konzumace některých potravin? Francouzští vinaři, kteří se v posledních letech potýkají s poklesem spotřeby, kterým zákon výrazně omezuje možnosti reklamy a z nichž mnohým hrozí úpadek, vidí ve zmíněném maturitním tématu další " podraz", navíc tentokrát zaštítěný jejich ministerstvem. Sám ministr Bussereau označil zadání tohoto tématu za vážnou chybu, slíbil sankce pro ty, kdo jsou za ni odpovědni, a řekl, že příprava maturitních zkoušek na zemědělských školách bude zcela revidována.

Pro vinaře a jejich děti, které skládají maturitu a připravují se na to, aby převzaly hospodářství svých otců, je to provokace.

DOMINIQUE GRANIER - předseda zemědělské komory departementu

ČTK

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína