Na bílých vínech mám ráda jejich jiskrnost, u červených ve vůni

Prosperita, 27.1.2006

Také máte rádi, to, co jste dříve skoro neznali? Tisková zpráva společnosti Makro Cash & Carry ČR z konce minulého roku říká, že si Češi stále více potrpí na kvalitní výběrová vína. Dokazuje to prodej ledových a slámových vín za rok 2005, který oproti roku 2004 vzrost až o 150 %.

Makro si za těmito údaji stojí - vždyť je prodejcem více než 60 % ledových vín na trhu. Jestliže se vrátíte svými vzpomínkami k Vánocům, uvědomíte si, že ledová a slámová vína se také stále častěji objevují i na štědrovečerním stole, čemuž odpovídá zvýšený prodej těchto vín právě v prosinci. Cena slámových a ledových vín se ve velkoobchodě pohybuje od 250 do 650 za láhev o obsahu 0,2 litry.



"Již delší dobu sledujeme, že prodej vína celkově vykazuje nárůst. Nás samotné ale překvapilo, jak mezi spotřebiteli stoupá obliba specialit, jakými jsou vína ledová, slámová a jim podobné exkluzivní druhy. Rok 2005 byl doslova ve znamení boomu, u ledových vín se očekával 40% nárůst, u slámových pak dokonce nárůst o 150 %. Tyto speciality přitom tvoří více než 6 % z prodeje tuzemských přívlastkových vín a více než 0,5 % z celkového prodeje vín," uvedl Petr Hubený, nákupčí vín společnosti Makro. "V nejbližší době proto plánujeme sortiment rozšířit o nabídku zahraničních vín, jelikož v současnosti máme téměř výhradně produkty místních dodavatelů - a to především od společnosti Ravis Rakvice a Vinné sklepy Valtice. V tomto roce do naší nabídky zařadíme i vína rakouské, chilské a novozélandské provenience," upřesnil Petr Hubený.

Pro výrobu ledových a slámových vín jsou vhodné moštové odrůdy, jako například Rulandské bílé, Tramín červený, Ryzlink vlašský, Veltlínské zelené nebo Cabernet Sauvignon. Jsou pěstovány na viničních tratích se speciální polohou tak, aby se dosáhlo co největšího množství slunečního svitu a současně co nejnižších teplot v období před sběrem. Sběr hroznů pro výrobu ledových vín probíhá za mrazu (alespoň -7 stupňů Celsia), stejně jako jejich zpracování do stadia moštu. Lisují se celé nepomleté hrozny, odkalování se dějě spontánně, bez přidání čeřících látek. Kvasný proces probíhá několik týdnů za použití kultury osmofilních kvasinek. Specifikem slámových vín, kterému vděčí i za svůj název, je dozrávání hroznů po sběru mimo vinici, nejčastěji uložených na slámě nebo ve zvláštních bedýnkách, a to nejméně po dobu 3 měsíců.

Tato vína jsou vždy prodávána v menším balení - nejčastěji 0,2 litru. Vzhledem k vysokému extraktu a cukru se konzumují vždy v menším množství. Hodí se spíše na závěr degustace nebo ve spojení s vybranými pokrmy - k dezertům či delikatesám (např. k husím játrům).

Společným znakem obou typů těchto speciálních vín je nádherná zlatavá barva a velká viskozita, která se projeví po nalití do sklenky, kdy víno na stěně sklenice vytváří těžké kapky. Ve vůni jsou pro tato vína typická velmi intenzivní ovocná aromata, zejména citrusové plody, tropické ovoce, ale i broskvové vůně, které jsou doplněny dominantními a velmi intenzivními medovými tóny. U slámových vín je často vůně kořenitější, u ledových lze očekávat i jemné květinové vůně pampelišky, případně jiných lučních květů. V chuti je třeba počítat s velmi extraktivní medovou chutí, která je způsobena vysokým obsahem cukru. Tuzemská ledová a slámová vína jsou zajímavá i krásnou kyselinkou, která ladí s vysokým obsahem cukru, a výrazně tak odlišuje naše vína od některých přírodně sladkých vín vyráběných v jižních státech.

A jaký vztah má k ušlechtilému nápoji - vínu, sommeliérka Makra (působí v Ostravě) Květoslava Kubková? Zde jsou odpovědi na naše otázky:



Makro zaměstnává dvě ženy velmi nezvyklé profese - sommeliérky. Jste jednou z nich. Jak jste se k takovému povolání dostala?

Narodila jsem se ve Valticích a od útlého věku jsem bydlela ve Tvrdonicích u Břeclavi. Měli jsme doma 1 500 hlav vinohradu, takže nějaká ta práce kolem vína mi nebyla cizí. Když jsem začala pracovat v Makru a obsazovala se pozice sommeliera, tak jsem neváhala.



Nebála jste se, že to někdy s ochutnáváním přeženete a že z toho bude, prostě řečeno, průšvih?

Myslím si, že znám svou míru. A hlavně nikdy nechodím na degustaci s prázdným žaludkem.



Ochutnávání a zjišťování kvality jakých vín je vám milejší - bílých nebo červených?

Ráda hodnotím červená i bílá vína. Na bílých vínech mám ráda jejich jiskrnost, barvu, od zelenkavé až po slámově žlutou, chuť ovocitou, květnatou. U červených rubínové, granátové barvy, ve vůni a chuti živočišnost, travnatost. Každé víno má nejrůznější odstíny vůně i chuti, jež se během jeho zrání a stárnutí mění.



Čím se ve vašem pojetí liší česká a zahraniční vína?

Bílá odrůdová vína jsou plně srovnatelná se světovou produkcí. Zahraniční červená vína jsou aromatičtější, plnější, vyzrálejší. Naše červená vína jsou zase svěží, lehčí, vhodná i pro delší pití, což nelze říct o zahraničních barikovaných vínech.



Podle čeho vlastně Makru doporučujete, aby zařadilo do svého sortimentu ta či ona vína?

U zákazníků z retailu rozhoduje především jejich klientela. U horeca zákazníků se snažím o snoubení vína s pokrmy.



Podílíte se určitě na soutěži Makro - víno roku. Udělali čeští a moravští výrobci výrazný pokrok v kvalitě?

Soutěž Makro víno roku si během tří let získala silné renomé jak mezi výrobci a znalci vína, tak i mezi zákazníky společnosti Makro. Tuzemští vinaři nabízí to nejlepší ze své produkce. Účast v soutěži Makro víno roku je pro ně vítaným marketingovým nástrojem a zviditelněním se na tuzemském trhu s vínem. Kvalita vyráběných vín se u nás neustále zvyšuje. Myslím si, že je to výsledkem zavádění nových technologických postupů, moderního strojního zařízení, zkušenostmi našich výrobců a zejména kvalitní surovinou.



Jaký druh nápoje bohů byste nabídla na stůl ženě podnikatelce nebo manažerce, když by chtěla v podvečer pohostit pár svých obchodních přátel, opět rodu ženského?

Z bílých vín: Aurelius výběr z hroznů 2003, popř. Neuburské pozdní sběr 2002. A z červených: Svatovavřinecké 2003 pozdní sběr. Dodavatel Vinné sklepy Valtice. Podle mne jsou to vínka, která se hodí k delšímu posezení s přáteli.



Čemu vás povolání sommeliérky naučilo?

Tak určitě lásce k vínu. Navázala jsem mnoho nových přátelství s celou řadou vinařských odborníků a znalců vín. Od nich jsem čerpala vědomosti a praktické zkušenosti týkající se moderního vinařství. A toto se snažím předat i svým zákazníkům. Za čtyři roky práce ve společnosti Makro jsem si vybudovala síť stálých odběratelů. Vždy je pro mě odměnou, když se zákazníci vracejí a jsou spokojeni s mým doporučením.



děkuji srdečně za odpovědi

Eva Brixi



Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína