Víno 2005: nejlepší za poslední roky

Mladá fronta Dnes, 6.2.2006

Začaly košty vín. Loňský ročník si vinaři pochvalují.

Brno, Křepice - Víno s letopočtem 2005 je mimořádně vydařený ročník. Shodují se na tom odborníci i laikové, kteří mladé víno z loňské sklizně o víkendu ochutnali na prvním letošním koštu v Křepicích na Břeclavsku.

"Ročník 2005 bude patřit mezi ty velmi dobré. Vína jsou výrazně aromatická, mají velmi příjemnou kyselinu," uvedl předseda českého vinařského fondu Jaroslav Machovec.

Po dlouhé zimě, studeném jaru a suchém létu nedávali vinaři loňskému ročníku příliš šancí. "Dlouhý a teplý podzim to ale zachránil. Réva to dohnala," popsal loňský rok místopředseda křepického výstavního výboru Václav Urbánek s tím, že díky teplému podzimu často dosáhly hrozny i na přívlastky pozdní sběr nebo dokonce na výběr z hroznů nebo z bobulí. "Bílá vína mají vyšší kyselky, ale výborné aroma. Červená vína jsou ještě povedenější," rozplýval se Urbánek nad výsledky podzimní úrody.

Podle vinařů se ročník 2005 zařadí mezi vína z let 1997 a 1999. Tyto ročníky patří za poslední desetiletí k nejkvalitnějším.

Přestože už začínají první vinařské výstavy, je loňské víno ještě pořád "mladé." "Víno ještě není hotové, bude se dál vyvíjet. V Brně bude koncem února výstava Vinum juvenale a tam se ta vína poprvé srovnají," vysvětlil Jaroslav Machovec.

Přestože na kvalitu mladého vína z poslední sklizně pějí vinaři chválu, pěstitelé budou po loňské sklizni obracet v ruce každou korunu. Hroznů se totiž urodilo výrazně méně než obvykle. "Víno je dobré, ale úroda byla poměrně malá," řekl Machovec. Někteří vinaři odhadují, že sklidili jen asi polovinu obvyklého množství. Révu poškodilo chladné jarní počasí, letní nemoci a na začátku podzimu byly vinohrady neustále pod nálety špačků.

Podle účastníků křepické výstavy se nejvíc povedla méně aromatická bílá vína. "Můj favorit je vlašský ryzlink, výborné je rulandské šedé," vypočetl své favority místopředseda křepického zahrádkářského svazu Radim Vintrlík. "Za třicet šest let, co se tady košt pořádá, je to jeden z nejpovedenějších ročníků," doplnil jej Václav Urbánek.



(Viz První... str. D2)



Regionální mutace| Mladá fronta DNES - jižní Morava

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína