Nový pořad České televize – Krajinou vína

Česká televize ve spolupráci s Vinařským fondem, Jihomoravským krajem a Vinařským institutem připravila desetidílný cestopisný seriál Krajinou vína, kterým diváky provede moderátor a publicista Václav Žmolík. První díl se obrazovce objeví již ve čtvrtek 25. 4. 2019 od 21:30 na ČT2.

Pořad bude putovat za tajemstvím moravských a českých odrůd vína a zároveň bude objevovat významná místa krajiny České republiky. Režisérem tohoto nového pořadu je Jan Těšitel.

„Krajina jižní Moravy se už na první pohled liší od zbytku České republiky. Nikde jinde u nás nenajdeme takové plochy vinohradů, které Jihomoravskému kraji dávají nejen jedinečný estetický ráz, ale po staletí se také výrazně podílejí na životě zdejšího regionu,“ přibližuje Ing. Jaroslav Machovec, ředitel Vinařského fondu, úhel pohledu, jakým se bude dívat na jihomoravskou krajinu nový pořad České televize. „Jsem velmi rád, že se dílo podařilo, a pořad tak jde do vysílání právě na začátku sezóny, kdy bude skvělou inspirací pro návštěvu jižní Moravy – krajiny vína,“ dodal Machovec.

První díl desetidílné série nese název Krajinou vína – Pálava a začíná ve Velkých Pavlovicích. Popisuje putování nejen za vínem, ale i za památkami a přírodou a objevuje magická místa Pavlovských vrchů. Pálava je jednou z nejoblíbenějších tuzemských odrůd, proto není náhodou, že cestopis začíná právě zde. Na pavlovických vinicích začal příběh šlechtění odrůdy Pálava, který byl dokončen pod vápencovými skalami v Perné. Šlechtiteli Josefu Veverkovi se podařilo vytvořit klon vinné révy, který dává vynikající aromatická vína. Spolu se štábem České televize se v tomto dílu diváci vydají do Archeoparku v Pavlově i za Věstonickou venuší. Čekat je bude i pěší výlet úchvatnou přírodní rezervací po hřebeni Pálavy z Pavlova až do Klentnice, kde budou moci posoudit, jaké jídlo se s vínem nejlépe snoubí.

Každý díl je zaměřený na jinou odrůdu a oblast, kde se odrůda vzala, jak dlouho se v dané oblasti pěstuje, jakou má chuť a další vlastnosti. Diváci se mohou těšit například na Rulandské modré, za kterým se štáb vydá na Mělnicko a Litomeřicko, na Muškát moravský, za kterým se vypraví na Velehrad či Veltlínské zelené na Znojemsku. Vín a lokalit se v pořadu ale objeví mnohem více a všechny díly budou po odvysílání dostupné i online v archivu České televize.

Jedním z asi nejzajímavějších putování bude za císařským vínem Aurelius, díky kterému se vydáme na samotné počátky vinařství, připomeneme si obecně uznávanou teorii, že první víno na Moravu přinesli staří Římané. Tento konkrétní díl můžete sledovat ve čtvrtek 2. 5. 2019 od 21:30 na ČT2.

Nový cyklus Krajinou vína nabízí zážitky plnými doušky a je tou nejmilejší pozvánkou k vlastnímu výletu za poznáním do krajiny vína. Přináší informace o turistických zajímavostech, historických souvislostech nebo tipy na výlety, které hledá v místech typických pro pěstování u nás oblíbených a často i vyšlechtěných odrůd vína. Každá epizoda navíc odkryje i nějaké tajemství.

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína