3 otázky pro národního sommeliera

Zeptali jsme se na tři otázky nové národní sommelierky Kláry Kollárové.

Klára Kollárová menší2
Národní sommelier je nová funkce. Proč byla zřízena a čím se v ní budete zabývat?

Bez profesionální prezentace moravských a českých vín a našeho vinařství jako oboru se neobejdeme ani na národní, natožpak na mezinárodní úrovni. Už dávno neplatí, že to, co je dobré, se prodá samo. Být dobrý a mít dobré víno zkrátka nestačí u nás ani v zahraničí. Mým hlavním úkolem tak je práce s vinaři a degustátory, ale také s odbornou i širokou veřejností a propojování těchto ne vždy si úplně blízkých skupin. Vinařům budu přibližovat konkurenční vína a veřejnost, tedy zákazníky, a veřejnosti zas budu pomáhat hledat si cestu k našim kvalitním vínům a jejich výrobcům. Podílet se budu ale i na vinařském vzdělávání na všech úrovních odbornosti, chystá se série workshopů a srovnávacích degustací, budou se hodnotit a diskutovat naše vína atd.

Co od této práce očekáváte a čeho byste chtěla dosáhnout?

Mou ambicí je pozdvižení všeobecné úrovně vnímání vína a kultury vína v České republice. Ne nudně, profesorsky a jednosměrně, ale srozumitelně a v dialogu, a to jak vůči vinařům, degustátorům, sommelierům, tak i vůči široké veřejnosti. Lidé by měli být o moravských vínech ještě informovanější, čímž také přirozeně porostou jejich nároky na kvalitu konzumovaných vín, a naše vína by je měla bavit. V jednoduchosti, aby věděli, co pijí a hlavně proč to pijí, co výjimečného mohou v každé láhvi našeho vína najít. To samé o našich vínech pak chceme přeneseně naučit i svět. Nejen aby naše vína lidé ve světě znali a uměli je ocenit, ale také aby za nimi přijížděli k nám do České republiky. Jejich návštěvu se pak musíme naučit zúročit nejen ve vínech a dalších službách, které zde budou využívat, ale také v rovině šíření dobrého jména našeho vinařství ve svých domovských zemích.

Co vás na moravských a českých vínech nejvíce baví?

Jako absolutní insider musím říct, že jsou to hlavně lidé, kteří za našimi víny stojí. Jsou to silné osobnosti, které se musí poprat s přírodou, technologií, marketingem, exportem i obchodem a na konec toho všeho ještě s náruživými milovníky vína, kteří přijdou v sedm večer do sklepa za zábavou:) Každý to dělá po svém a výsledky jsou tedy různé a neměřitelné, ale vždy mně někdo na mých cestách za vínem obohatí svým pohledem na věc a překvapí změnou pohledu na věc, která vede k lepšímu. Kdyby ještě na konci každé návštěvy stálo víno prvotřídní evropské kvality, bála bych se, že funkce národního sommeliera není potřeba.

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína