Kouzlo vinohradu a požitek z výroby vlastního vína objevil pradědeček Jaštík už před 100 lety. V srdci kyjovského Dolňácka, ve Vacenovicích, zasadil vinohrad a vyrobil z něj své první víno. Od té doby se změnilo mnohé, ale rodinná tradice zůstala. Nyní mezi stěžejní odrůdy Vinařství Jaštík patří Chardonnay, Aurelius, Pálava, Hibernal, Sauvignon, Dornfelder a Zweigeltrebe.
Pálava byla vyšlechtěna Ing. Josefem Veverkou křížením odrůd Tramín červený a Müller Thurgau. Asi nejlepších výsledků dosahuje především v Mikulovské podoblasti, v okolí obcí Perná, Pavlov nebo Bulhary, dále pak v Lechovicích, Popicích nebo Čejkovicích. Pálava je často automaticky vnímána jako víno sladké, tedy s vyšším zbytkovým cukrem, ale zdaleka to není pravidlo. Právě v suché verzi objevíme kouzlo a krásu téhle odrůdy.
Vinařské novinky do schránky