Detail odrůdy

Julski biser

O odrůdě

Středně raná až raná stolní odrůda.

Původ: Bulharsko, kříženec ‘Bolgar’ x (‘Čabaňská perla’x ‘Čiljaky rozovyj’).
Odrůda byla vyšlechtěna v bulharském Plevenu v roce 1954.

Rok zápisu do Státní odrůdové knihy: 1972

Julski biser

Při přezrání hrozny sesychají a stávají se nevzhledné.

Odrůdové znaky: List je středně velký, tvar čepele ledvinovitý, třílaločnatý nebo pětilaločnatý s mělkými až středně hlubokými horními bočními výkroji. Vrchní strana čepele listu je velmi slabě až slabě puchýřovitá. Hrozen je středně velký, středně hustý se středně dlouhou stopkou. Bobule je středně velká, elipsovitá. Barva bobule je žlutozelená. Doba rašení oček je raná. Růst je bujný se vzpřímenými až polovzpřímenými letorosty. Sklizňová zralost začíná v první polovině září.

Odolnost: Proti napadení plísní révovou a padlím révovým je odrůda méně odolná, proti napadení plísní šedou je středně odolná. Proti poškození mrazy je středně odolná.

Poloha a půda: Odrůda má vyšší nároky na stanoviště, vhodné jsou především teplé chráněné polohy a vododržné hlinitopísčité půdy.

Podnože: Dle půdního typu, doporučovány jsou ‘Kober 5BB’, ‘125 AA’ a ‘Crâciunel 2’.

Vedení a řez: Možno pěstovat na všech typech vedení. Nejvhodnější jsou vyšší tvary se zatížením cca 8 až 10 oček/m2 .

Výnos je střední až velký, na nejteplejších chráněných stanovištích dává hrozny atraktivního vzhledu se středně pevnou dužninou a slupkou.

Výnos: Nižší až střední.

Udržovatelé: AMPELOS, ŠLECHTITELSKÁ STANICE VINAŘSKÁ ZNOJMO, a.s.; Ing. Alois Tománek; Šlechtitelská stanice vinařská, s.r.o.Polešovice; Šlechtitelská stanice vinařská Velké Pavlovice, spol. s r.o.

Hodnocení: Výnos je střední až velký, na nejteplejších chráněných stanovištích dává hrozny atraktivního vzhledu se středně pevnou dužninou a slupkou. Při přezrání hrozny sesychají a stávají se nevzhledné.

Víno má zajímavé aromatické látky a jemné třísloviny.

J. Sedlo a kol.

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína