Detail odrůdy

Frankovka

Základní charakteristika vína

Frankovka je velmi stará odrůda, která pochází pravděpodobně z Rakouska, ale říká se, že její původ může být i v Německu, ve Francii nebo také ve Slovinsku. U nás se pěstuje výhradně na Moravě, nejrozšířenější je na Velkopavlovicku a Slovácku, vynikající jsou ovšem také Frankovky z Mikulovska.

Barva vína

Bývá sytá, intenzivní rubínová.

Vůně vína

Obsahuje ovocné tóny připomínající švestky, třešně nebo lesní ovoce jako jsou třeba ostružiny. V pozadí obvykle najdeme tóny černého koření.

Chuť vína

Obvykle bývá plná, bohatá a extraktivní s vyšší tříslovinou, která předurčuje Frankovku k dlouhodobé archivaci. Tím se také stává krásně hebkou a měkkou.

Co se k této odrůdu nejvíce hodí?

Frankovka

Profil vína

Ovocnost
Tělo
Taniny
Kyselina

Více o odrůdě

U nás se odrůda pěstuje prakticky jen na Moravě, protože je pozdně dozrávající a má ráda opravdu teplé polohy. Jejímu charakteru dává vyniknout zrání v barikových sudech.

V mladém víně najdeme aroma čerstvě posečené trávy, které se při zrání vína mění na ostružinové vůně.

Z oblastí bývá nejhojnější v okolí Velkých Pavlovic, na Slovácku nebo na Podluží. Skvělé Frankovky jsou z okolí Kraví hory, z obcí jako jsou Bořetice nebo Němčice. Velmi charakteristické Frankovky najdeme také ve Znojemské podoblasti v okolí Dolních Kounic. Frankovka je u nás velmi populární a je naší druhou nejpěstovanější modrou odrůdou (7 % z celkové plochy vinic).

Frankovka je typická středoevropská odrůda, která se pěstuje především v České republice, v Německu, Rakousku, na Slovensku nebo v Maďarsku. Do české Státní odrůdové knihy byla zapsána v roce 1941.

Vína mívají světle i tmavě rubínovou barvu s fialovými záblesky. V mladém víně najdeme aroma čerstvě posečené trávy, které se při zrání vína mění na ostružinové vůně. Ve vínech Frankovky je vždy poněkud více kyselin než v ostatních červených vínech a zpočátku jsou i třísloviny tvrdší. Tato skutečnost vede producenty kvalitních vín Frankovky k podstatnějšímu snížení sklizní probírkou hroznů, k prodloužení doby nakvášení rmutu, a tím získání vyššího extraktu.

Frankovka je u nás velmi populární a je naší druhou nejpěstovanější modrou odrůdou.

Současně se ponechávají taková vína delší dobu vyzrávat v sudech. Tím se dá docílit při využití jablečno-mléčného kvašení výraznějšího charakteru červeného vína, které nepostrádá na kořenitosti, a přestože je plné, ani na ovocnosti. Vína se dají dobře skladovat a zrají na láhvi pomalu.

Keře jsou bujné, mají vzpřímený růst, delší internodia a velké, tmavozelené listy se třemi méně výraznými laloky. Réva vyzrává dobře, mrazuodolnost je dobrá a odolnost proti plísni šedé též. Hrozny jsou velké, křídlaté, volné. Bobule střední, kulaté, černomodré. Chuť je kořenitá. Hrozny trpívají vadnutím třapiny. Vyžaduje výborné polohy, sucho a snáší vápno.

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína