Růžová vína dobývají (nejen) z Hradu celé Česko. Čím nejvíce zaujmou?

Ještě donedávna byla růžová vína vnímána spíše jako sezónní rozmar, zábavný doplněk letních oslav a pikniků. Dnes ale mají na našich stolech, vinných lístcích i v nabídce špičkových vinařství své pevné místo. Spotřebitelé i someliéři po celém světě — Českou republiku nevyjímaje — oceňují jejich pestrost, univerzálnost a neopakovatelný chuťový profil. Čemu vděčí za svou „cool“ pověst?

Růžová vína nabízejí velmi specifický chuťový profil,“ říká národní someliérka Klára Kollárová. „Jsou svěží a ovocná jako bílá, ale mají větší tělo. I spektrem chutí se blíží více červeným vínům a dominují v něm jahody, maliny, rybíz, citrusy nebo květinové tóny, to vše s nízkou až neznatelnou tříslovinou a kyselinou bílých vín.“

Růžové víno jako kulinářský chameleon

Ve světě dominuje styl provensálských růžových vín – ta jsou téměř bez barvy a vzhledem k velmi omezené maceraci slupek připomínají chuťově spíše vína bílá. Tuzemská růžová vína se vyznačují šťavnatostí a ovocným charakterem. „Na profilu chuti se podílí nejen charakter odrůdy, ale také práce vinaře. Základem je zdravý hrozen a představa vinaře o tom, jak má víno chutnat,“ vysvětluje Kollárová. „Platí, že čím je delší macerace slupek s moštem, tím je větší intenzita chuti i barvy. Někteří vinaři dělají růžová vína také v dřevěných sudech, ta se pak dají skvěle využít v gastronomii,“ poznamenává národní someliérka.

Právě gastronomická všestrannost růžového vína je jedním z hlavních důvodů jeho vzrůstající popularity. Růžové víno představuje například skvělý doplněk k letnímu grilování — od ryb přes většinu uzenin, drůbež až po vepřové maso. „Ta plnější doplní hovězí steak nebo burger, ovocnější zase zeleninové saláty se zálivkami a ta sladší všechny ovocné dezerty,“ vypočítává Kollárová s tím, že lehká růžová vína s nízkou intenzitou barvy by se měla podávat vychlazená na 7–8 °C, plnější vína na 9–10 °C a vína, která zrála v sudech, pak o teplotě 12–13 °C.

A protože se k růžovému vínu nepojí tolik tradic, nikoho nepohorší, když do něj dáte led, uděláte z něj osvěžující drink nebo ho pijete z plechovky,“ podotýká Klára Kollárová.

Pevná součást vinařství i trhu

O tom, že růžová vína jsou u nás oblíbená, svědčí rostoucí zájem tuzemských spotřebitelů. Podle ředitele Vinařského fondu Zbyňka Vičara tvoří růžová vína už přibližně 7 % celkových prodejů vín v ČR — a toto číslo nadále roste. „Jsme rádi, že se růžová vína stala pevnou součástí nabídky našich vinařství,“ pochvaluje si Zbyněk Vičar.

Zásluhu na tom má mimo jiné Svátek růžových vín, který se letos již tradičně konal 1. května ve Ville Richter a na přilehlé Svatováclavské vinici na Pražském hradě. Letos se akce pod názvem Svátek růžových vín… a bublinek 2025 uskutečnila už po patnácté a návštěvníci mohli ochutnat desítky vzorků růžových vín z Moravy i Čech včetně široké nabídky šumivých a perlivých vín. Novinkou byla ochutnávka perlivého vína pod národní značkou bublinky“, které má také svou růžovou variantu.

 „Svátek růžových vín je vždy skvělou příležitostí, jak ukázat rozmanitost růžových vín a letos i „bublinek“ z Moravy a Čech a umožnit návštěvníkům objevit jejich charakteristické chutě. Věřím, že právě „bublinky“ dodají tomuto druhu vín další impulz,“ doplňuje Zbyněk Vičar.

Růžové víno už dávno není jen letní rozmar nebo „dámská volba“, ale plnohodnotná součást vinařského trhu, ve které se spojuje svěžest bílých a charakter červených vín. Ať už tedy hledáte ideální doplněk k jídlu, nebo si chcete vychutnat sklenku jen tak pro radost – mezi růžovými víny najdete vždy to pravé.

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína