Festival otevřených sklepů láká na 33 vinařů z Hustopečska a jejich vína

Brno (7. října 2021) – Po nezvyklém červnovém termínu jarního Festivalu otevřených sklepů se ten podzimní vrací do běžného data. O víkendu 6. a 7. listopadu otevřou své sklepy vinaři na Hustopečsku, konkrétně v Hustopečích, Zaječí, Přítlukách a Rakvicích. K degustaci nabídnou více než 400 vzorků vín, ale i občerstvení a doprovodný program v podobě prohlídek sklepů či řízených degustací. Akci pořádá Partnerství, o.p.s. a vstupenky na ni lze koupit v předprodeji v e-shopu.

Hustopečsko láká hlavně všechny milovníky červených vín, která oblast proslavila. Vyhlášená je místní Frankovka nebo Modrý Portugal. Z bílých odrůd se zde daří Veltlínskému zelenému, Ryzlinku vlašskému, Muškátu moravskému nebo Tramínu červeného. „Vzhledem k množství vzorků, které vinaři nabízí, si na své přijde opravdu každý. Návštěvníci mohou ochutnat vína bílá, růžová i červená, ale také sekty, oranžová vína, likérová vína a další speciality včetně mladých vín ročníku 2021,“ říká ředitel festivalu Juraj Flamik z Partnerství, o.p.s.

Mezi 33 sklepy ve čtyřech obcích bude návštěvníky po celý víkend vozit festivalová kyvadlová doprava. „Je určitě možné stihnout navštívit všechny sklepy. Doporučujeme ale návštěvníkům udělat si už doma přehled a rozmyslet se, které vzorky kde nesmí vynechat. Seznamy vín, která budou k ochutnání, jsou zveřejněné na webu festivalu,“ dává tip Juraj Flamik. Vína, která návštěvníkům zachutnají, si mohou koupit přímo u vinaře, nebo si je pohodlně objednat ve festivalovém e-shopu a třeba si je i nechat doručit domů.

Své putování mezi sklepy návštěvníci zahájí v Hustopečích na registračním místě. „Zde si vymění svou vstupenku za festivalový balíček – skleničku a látkovou tašku s tištěným průvodcem. V něm najdou profily všech vinařství, seznamy vín, mapy s jednotlivými sklepy, ve kterých jim do skleničky budou zdarma nalévat degustační vzorky,“ popisuje průběh akce Kamila Vlčková z týmu organizátorů.

U vinařů si hosté mohou kromě vína dopřát také chutné občerstvení – od drobností k zakousnutí, jako jsou škvarková pomazánka, sýry, paštiky, přes polévky až po řízečky, guláše či kachní a husí pochoutky. V nabídce budou i regionální speciality – šmetrdóle nebo moravské pagáče. V rámci doprovodného programu se budou konat prohlídky historických sklepů, řízené degustace nebo třeba ukázky sabráže, tedy sekání sektů. Veškerý program návštěvníci najdou na webu i v tištěném průvodci.

Festival bude probíhat v souladu s aktuálně platnými omezeními a nařízeními, všichni návštěvníci například budou pro vstup na akci muset prokazovat svou bezinfekčnost negativním testem, potvrzením o očkování nebo prodělání onemocnění covid-19.

Více informací najdete na www.otevrenesklepy.cz, včetně ilustračních fotografií ke stažení.

Kontakt:
Juraj Flamik
, ředitel Festivalu otevřených sklepů, e-mail: juraj.flamik@nap.cz, tel.: 606 763 117
Kamila Vlčková, PR a komunikace, e-mail: kamila.vlckova@nap.cz, tel.: 774 347 806

Soubory ke stažení

Tisková zpráva
doc, 587264

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína