Certifikace služeb vinařské turistiky jako záruka kvality a spolehlivosti

Každoročně vyrazí na jižní Moravu za vínem desetitisíce lidí. Aby také ne, když vinařské podoblasti nabízejí kromě skvělého vína také řadu naučných tras i cyklostezek, sklepních uliček, vinných sklepů a jiných historických či naopak moderních staveb spojených s vinařstvím a řadu dalších lákavých cílů. Jak se ale vyznat v nabídce služeb a které zvolit, aby se návštěvník tzv. nespálil? Rada je jednoduchá, k lepší orientaci slouží a hlavně také určitou zárukou je certifikace.

Pavlov

Různých druhů ubytování, stravování a jiných doprovodných služeb, které milovník vína na svých cestách po jižní Moravě nutně dříve nebo později využije, je opravdu hodně. Vzhledem k rostoucímu zájmu o víno a vinařství a celou jižní Moravu i vinařské Čechy se není ani čemu divit. Úroveň služeb se zde jako ve všech oborech různí. Jistou formou záruky kvality a také samozřejmě doporučení vhodnosti je pak certifikace služeb vinařské turistiky.

Zařízení, jejichž majitelé pochopili požadavky náročných vinařských turistů a v nabídce jejich služeb se projevil vkus, invence a profesionalita, od těch ostatních odlišuje smaltová tabulka s logem Vína z Moravy nebo Vína z Čech a s českým i anglickým nápisem „Certifikace vinařské turistiky“.  Všechna tím splňují povinné požadavky pro dané kategorie a stanovený počet volitelných kritérií. Pro všechna je závazná distribuce propagačních materiálů o víně, poskytování informací o vinařské turistice a v neposlední řadě i prezentace na nejrozsáhlejším webu o vinařské turistice www.vinazmoravyvinazcech.cz. Pamatováno je i na zahraniční návštěvníky, pro které jsou připraveny materiály alespoň v jednom světovém jazyce.

Certifikace2

16 certifikovaných restaurací s vínem nebo vináren a 40 certifikovaných ubytování. Seznam se neustále aktualizuje a doplňuje. V každé vinařské podoblasti na jižní Moravě, ale i v Čechách lze zařízení s tímto označením nalézt několik, takže si vybere opravdu každý.

Certifikace probíhá výběrem zařízení podle stanovených kritérií, která jsou rozdělena do pěti kategorií – vinařství, vinný sklep, vinotéka, restaurace s vínem a ubytování s vinařskou tematikou. Pro každou kategorii jsou samostatná kritéria. O certifikaci žádá provozovatel nebo vlastník zařízení u Národního vinařského centra, které posoudí splnění kritérií a certifikaci přizná, nebo odmítne. Projekt certifikace realizuje Národní vinařské centrum společně s Nadací Partnerství za podpory Vinařského fondu České republiky.

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína