Léto na růžovo

Grilování neznamená jenom nákup specialit od tradičních steaků nebo ryb až po zeleninu v různých podobách. Pro většinu milovníků grilování je to i příležitost, jak strávit čas s přáteli, ať již na chalupě nebo na společné party. Skvělým společníkem připravovaných pokrmů na otevřeném ohni jsou moravská a česká růžová vína anebo sekty. Z hlediska párování se jedná o ideální spojení, protože růžové víno se hodí k široké škále jídel.

Růžová vína v posledních letech u nás zaznamenala doslova boom. Aby ne, jsou lehká, mají často nižší podíl alkoholu a hodí se takřka ke každé dobrotě z grilu. Všeobecně je dobré kupovat růžová vína mladší, maximálně do tří let od výroby, obecně se totiž růžová vína příliš nevyrábí pro delší skladování, i když samozřejmě najdeme mnoho výjimek.

Malá rada na úvod, vždy sáhněte spíše po suché, nebo maximálně polosuché variantě, které jsou v kombinaci s jídly mnohem harmoničtější než sladší varianty. Ty si nechte k dezertům! Správná teplota je také základ úspěchu, růžová vína podávejte o teplotě ideálně 8–10 °C. Určitě je dobré si připravit ice kbelík s ledem, ať můžete vína uchovávat v požadované teplotě.

O tom, jak bude víno chutnat, rozhoduje jako vždy vinař, ale nejpodstatnější je volba odrůdy, zbytkový cukr a stáří vína. Někdo může preferovat vína spíše suchá, tedy šťavnatá, která se dobře hodí třeba k rybám. Jiný zase vyšší zbytkový cukr a víno je potom vhodné právě ke grilování. Růžová vína se vyrábějí z červených odrůd. U nás jde často o odrůdy Modrý Portugal nebo Svatovavřinecké s méně výraznou kyselinkou, která jsou většinou připravena k pití velmi brzy. Dalšími jsou například Frankovka nebo Zweigeltrebe, ze kterých vznikají vína vhodná hlavně po letní pití, a grilování je ideální příležitost. Z odrůd, jako jsou Cabernet Sauvignon a Merlot, mohou vzniknout vína dynamická, která mohou velmi dobře doplnit šťavnaté steaky nebo populární klobásky „salsicie”, ať již z vepřového nebo hovězího masa.

Recept: Grilované kuřecí maso v jogurtu

a k němu suché Zweigeltrebe pozdní sběr 2017 nebo suchý Merlot rosé pozdní sběr 2017

Suroviny:
  • 500 g kuřecího masa dle vlastní volby
  • 200 ml bílého jogurtu
  • Sůl
  • Pepř
  • Lžička kari
  • Lžička sladké papriky
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce citronové šťávy
Postup:

Kuřecí maso pečlivě omyjeme, osušíme a nakrájíme na menší kousky. V misce si připravíme marinádu. Smícháme bílý jogurt, citronovou šťávu, nadrobno nasekaný česnek a tymián. Okořeníme dle chuti a hotovou marinádou potřeme maso a necháme ho marinovat v lednici po dobu cca 3–4 hodin, ideálně přes noc. Maso vyjmeme z marinády, necháme jej okapat a položíme na gril. Grilujeme z obou stran, dokud se maso nepropeče. Můžeme ho podávat s grilovanou kukuřicí, cuketou či paprikou a jogurtovým dipem.

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína