Pálava

Pálava, jeden z nejkrásnějších koutůnaší země. Vidíme rozlehlé vinohrady, pavlovské vrchy se zříceninou hradu Děvičky nebo také Mikulov, centrum celé vinařské oblasti. Když se řekne Pálava, dostanete také chuť na sklenku vína, které je pojmenované po tomto místě.

Pálava se pěstuje především na Mikulovsku, v obcích, jako je Perná, Pavlov, Bulhary nebo také v Lechovicích, Popicích a Čejkovicích. Pálava vznikla křížením odrůd Tramín červený a Müller Thurgau. U jejího zrodu stál Josef Veverka, který započal práce na jejím šlechtění ve šlechtitelské stanici ve Velkých Pavlovicích a později pokračoval v Perné. Pálava se poměrně rychle stala jednou z nejoblíbenějších odrůd, ale také jednou z nejfalšovanějších. Plocha vinic osázených touto odrůdou je poměrně malá, a tak každý dobrý vinař, který má tyto hrozny, si je šetří pro kvalitní lahvové víno, nikoliv pro sudovku.

Barva Pálavy bývá obvykle zlatavěžlutá. Ve vůni najdeme tóny po jednom z rodičů, po Tramínu červeném. Růže, koření, exotické ovoce, výrazné květinové tóny, třeba po muškátu. Chuť bývá krásněaromatická, svěží, příjemně dlouhá. Říká se, že Pálava často bývá sladká a je spojována s vyšším zbytkovým cukrem, ale není tomu tak. Právě v suché verzi objevíme kouzlo a krásu této odrůdy.

Suchá Pálava se skvěle snoubí s kořenitějšími a pikantnějšími úpravami bílých mas a ryb. Skvělá je třeba s indickým kari s ananasem. Sladší verze Pálavy pak skvěle ladí se sýry s modrou plísní nebo s ovocnými dezerty.

Takže na zdraví a dobrou chuť, tentokrát se sklenkou moravského vína odrůdy Pálava.

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína