SEZNAMTE SE S NAŠIMI VÍNY

RULANDSKÉ MODRÉ ROSÉ

Do Čech se odrůda dostala za vlády Karla IV. Traduje se, že první sazenice věnoval panovník a otec vlasti vinařům v Mělníku za pomoc při potírání lapků na Labi. Jeden z měšťanů povolal vinaře z Burgundska, aby zde pěstovali odrůdu, tak jak se pěstuje ve Francii. Na jedné z mělnických vinic byl do kamene vytesán nápis Chambertin 1348, tedy letopočet a místo, odkud byla réva do Čech přivezena.

Rulandské modré má bledě rubínovou, až cihlově červenou barvu s nazlátlým okrajem v místě, kde se povrch vína stýká se sklenkou. Vůně mladých vín připomíná ostružiny, jahody, z dobře vyzrálých hroznů spíše černé třešně. Kyseliny jsou jemné, stejně tak jsou i méně zastoupené třísloviny.

Z Rulandského modrého vzniká skvostné rosé. Jeho barva je o něco oranžovější než ostatní odrůdy. Rulandské modré rosé má lososovou barvu a ovocné vůně připomínají kompotované třešně a jahody. Jeho chuť může připomínat i smetanový jogurt. Skvěle se hodí ke všem druhům salátů, jak těstovinovým, tak zeleninovým a samozřejmě i ke grilovanému masu nebo lososu.

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína