Bílá vína kralují Znojemsku, přijeďte je ochutnat!

Veltlínské zelené, Müller Thurgau, Sauvignon, Ryzlink rýnský a Rulandské šedé jsou nekorunovanými králi Znojemska. Tato pětice odrůd bílých vín patří k nepěstovanějším ve znojemské vinařské podoblasti, ale nejen vína jsou lákadlem k návštěvě. Za navštívení stojí i řada vinařských památek a akcí. Pojďme se společně podívat, na co se můžeme těšit při návštěvě Znojemska.

Vynikající bílé víno si vás podmaní svou delikátní chutí!

Věděli jste, že první vinice na Znojemsku byla založena ve druhém století našeho letopočtu jednou z legií císaře Marka Aurelia? Ano, právě Římanům může Znojemsko i jeho návštěvníci ze všech koutů země poděkovat za svou novodobou vinařskou slávu.

Charakteristiku zdejších vín utváří chladnější větry z Vysočiny, které se jihovýchodní Moravě vyhýbají, a také specifická písčitojílová půda, jež jim dodává typickou kořenitost a plnost. Jako balzám na nervy pak působí večery strávené ve vinných sklepech, kde při příjemné a uvolněné atmosféře vinaři s nenapodobitelnou poetikou představují svá vína. Nejenže naladí a podělí se o vinařské i nevinařské zajímavosti, ale dokážou i díky dokonalé znalosti okolí dobře poradit, co byste při poznávání Znojemska určitě neměli minout. Patříte-li mezi příznivce turistiky, vydejte se za vínem i poznáním na Znojemsko.

Jedinečné znojemské památky, které stojí za navštívení!

Vydejte se do nejmladšího a nejmenšího národního parku Česka, který se nazývá Národní park Podyjí. Rozprostírá se od Znojma na západ podél hranic s Rakouskem a jeho osou je řeka Dyje. Hluboké romantické říční údolí, nádherné chráněné rostliny, kterých zde můžeme najít přes 77 druhů, ale i úžasná fauna dokáže navodit tu správnou rekreační náladu. Za návštěvu stojí také jedna z vůbec nejkvalitnějších evropských vinic – Šobes, kterou najdete na prosluněném úbočí skalního ostrohu v meandru řeky Dyje v srdci národního parku.

Směrem na západ k Vranovské přehradě narazíte na pohádkově krásný zámek Vranov nad Dyjí. Podyjí toho ukrývá, ale mnohem více. Nalezneme zde zříceniny Cornštejna, Frejštejna a Nového hrádku, kterým nám nabídne i neskonale krásnou vyhlídku na meandrující Dyji, hrad Bítov ale i na hrady ležící na rakouské straně. Neměli bychom minout ani překrásný Malovaný vinný sklep v Šatově, který je vyhloubený v pískovcovém svahu a je zdoben plastickými malbami místního lidového umělce Maxmiliana Appeltauera. Díky ideálnímu mikroklimatu a skvělé poloze má šobeské víno vynikající vlastnosti. Neváhejte a poznejte krásu znojemské vinařské podoblasti. Pro větší jistotu při volbě ubytování a dalších služeb vybírejte z certifikovaných zařízení vinařské turistiky. Jejich přehled a rozsah poskytovaných služeb a další informace najdete zde: http://www.wineofczechrepublic.cz/nasi-vinari.html

Konec alkoholu za volantem! Po Znojemsku vás přepraví VINOBUS!

Vinobus je autobus s kapacitou 32 míst, v provozu je od 1. dubna do 16. října a zastavuje až na 15 zastávkách, např.: Nádraží ČD Znojmo, Loucký klášter, Konice, Popice, Hnanice, Šatov, Chvalovice, Lampelberg, Vrbovec. Na své terase objíždí řadu zajímavých vinařských lokalit – vinice, sklepní uličky, vinařství a vinné sklepy i místa, odkud se můžete vydat na výlet na kole. Vinobus je ideálním způsobem dopravy, vyhnete se tak alkoholu za volantem! Více informací naleznete zde:http://vinobus.vocznojmo.cz/.

Události, které si nesmíte nechat ujít nejen na Znojemsku, najdete zde: http://www.wineofczechrepublic.cz/akce-a-novinky/kalendar-akci.html

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína