Vinobus, ubytování v sudech, hroznové produkty, sklepní uličky a další - vinaři se připravují na turistickou sezonu 2016

Jižní Morava se stala obrovským lákadlem nejen pro turisty, kteří touží poznat starobylé památky Česka, ale především pro ty, jež rádi ochutnají zdejší vynikající vína a zažijí nezapomenutelné vinařské události. Návštěvnost Jihomoravského kraje se rok od roku zvyšuje, a tak vinaři a poskytovatelé služeb navázaných na vinařství nenechali nic náhodě a pečlivě se připravili na letošní sezonu.

V žebříčku návštěvnosti stále kraluje Praha, ale hned za ní je jižní Morava, která zejména díky vínu láká statisíce turistů každý rok. Poskytovatelé služeb vinařské turistiky připravují pro návštěvníky nejen stále nové a nové vinařské akce a aktivity, ale také se snaží o udržení tradic, a uchovávají tak i tradiční moravský folklór.

„Lidé jsou čím dál více vytíženější, a tak velmi zvažují, kde a čemu budou věnovat svůj omezený volný čas. Skvělé víno, vinařská kultura a vinaři kultivovaná krajina jsou spolu s kvalitními službami nabídkou, která dokáže návštěvníka doslova pohltit a první dovolená či výlet do kraje vína nikdy není posledním,“ vysvětluje, v čem spočívá jedinečná magie vinařské Moravy Ing. Jaroslav Machovec, ředitel Vinařského fondu.

Na Znojemsku myslí i na řidiče, aby si i ti mohli užít jižní Moravu, jak se patří. Alkohol za volant nepatří, a právě proto zde byl zaveden tzv. Vinobus s kapacitou 32 míst, který zastavuje na 15 zastávkách (Nádraží ČD Znojmo, Loucký klášter, Konice, Hnanice, Popice, Chvalovice, Lamper apod.). Na své terase objíždí řadu zajímavých vinařských lokalit – vinice, sklepní uličky, vinařství a vinné sklepy i místa, odkud se můžete vydat na výlet na kole. Vinobus je ideálním způsobem dopravy. Více informací naleznete zde: http://vinobus.vocznojmo.cz/.  

Zajímavým tipem na ubytování je přenocování ve stylovém dřevěném sudu nebo v dřevěné chatce přímo ve vinici, odkud je nádherný výhled na okolí. V ceně je láhev vína a něco malého k zakousnutí. Tento unikátní zážitek nabízí Vinařství pod Hradem. Více informací najdete zde: http://www.vinarstvipodhradem.cz/.

Nejen romantiky uchvátí kouzlo Sklepních uliček, kterých se na Moravě nachází okolo 100. K návštěvě láká cinkání skla, hlasitá hudba, družný hovor a především lahodné víno. Sklepní uličky se nacházejí obvykle na konci vesnice, kde lišky a vinaři dávají dobrou noc. Pro lepší orientaci je ke stažení zdarma, mobilní aplikace Sklepní uličky. Více informací najdete zde: http://www.sklepni-ulicky.cz/

Vinaři se letos zaměřili také na různé speciality. A právě na ty láká např. i rodinné vinařství Bartoníkovo, kde lze při návštěvě ochutnat hroznové mošty, vinnou kyselku, ale i různé zákusky s vinným želé a mnoho dalších specialit.

Více informací o vinařské turistice a našich vínech na: www.vinazmoravy.cz/cesty-za-vinem.html

 

Tisková zpráva. Pro více informací:

Ing. Jaroslav Machovec, ředitel Vinařského fondu

E-mail: machovec@vinarskyfond.cz

Tel.: 541 652 478

Dominika Uhrová, Omnimedia, s.r.o.

E-mail: d.uhrova@omnimedia.cz

Tel.: +420 774 530 255

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína