Pít ledové víno? Ne, spíše ochutnávat

Doufat musíte vždycky, komentuje zaječský vinař Vladimír Šabata (na snímku) nevyzpytatelné počasí v jihovýchodním cípu Moravy. Jen kousek od rozhledny Maják stojí jeho rodinné vinařství, kde měli od pondělních brzkých hodin napilno. Sbírali a zpracovávali zmrzlé hrozny na ledové víno.

Poznámka o nutném doufání se týkala mrazů, bez kterých by ledovka nevznikla. "Jde sice o okrajovou, ale prestižní věc. Alespoň tedy pro vinařství našeho formátu," říká Šabata o ledovém vínu.

Datum čtvrtého ledna bylo podle něj nejspíš poslední šancí, kdy bylo možné hrozny na vinařskou specialitu posbírat. U Šabatů už dále čekat nechtěli. Kdyby se rtuť teploměru opět vyhoupla nad nulu, nad ledovkou by letos mávli rukou. Místo ní by zvolili výběr z bobulí nebo z hroznů."Už jsme nechtěli dále čekat. Hrozny byly sice zdravé, takže nervózní jsme nebyli. Nebo jen trochu," usmívá se šéf podniku, v němž pracují zejména členové rodiny. Kromě otce Vladimíra také jeho dva synové: starší Václav a Jan.

Zatímco Václav v pondělí dopoledne dohlíží na lisování zmrzlých plodů révy vinné, otec vypráví, že pro sběr se definitivně rozhodli v neděli večer.

O několik hodin později už dřeli ve vinici svého dodavatele a do beden padal "poklad" jménem Frankovka. V konečném výsledku Šabatovi sesbírali na osm set kilogramů hroznů, z nichž udělají odhadem kolem tří set litrů ledového vína. Skončí v lahvích o objemu 0,375 litru, zájemci za každou zaplatí šest set korun. "Budeme je mít ve skladu. Nejde o víno, které se rychle znehodnotí. Většinou se prodává po jedné láhvi, zájem mají především fajnšmekři. U ledového vína platí, že ochutnat je chce každý, ale málokdo je chce koupit," líčí Šabata.

Míní, že pít se v pravém slova smyslu nedá. Spíše ochutnávat. Nejlépe k dezertům. Palačinkám nebo zmrzlinám. "Ochutnat je musím, abych věděl, kam se posunuje. Obecně ale u vína razím cestu jako u hudby; rozlišuju dobré a špatné," tvrdí muž, jenž se se syny pustil do výroby ledovky už v roce 2014. Tehdy mráz sevřel krajinu dříve, a tak ve vinohradu strávili ráno po druhém svátku vánočním.

Výsledky jejich letošní práce s vinařským speciálem lidé okusí až ke sklonku letošního roku. "Je pro nás velmi důležité zkoušet nové věci, nechceme zabřednout do stereotypu," ujišťuje zaječský vinař, jehož jednou ze zásad je vyhnutí se prodeji v supermarketech. "Klidně tam napište, že dokud budu žít, do supermarketu nepůjdeme," dodává Šabata s pousmáním. Zájemci o jeho vína tak musí zvolit jinou cestu.

Zdroj: Břeclavský deník
Datum vydání: 5.1.2016
Odkaz: http://breclavsky.denik.cz/

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína