Vinná réva prospívá zdraví v několika podobách

VÍTE, CO NEBO KDO JE RESVERATROL? KROMĚ ODBORNÍKŮ TO ASI NEVÍ NIKDO NEBO JENOM MÁLOKDO. A PROTO JE NAČASE SE S NÍM SEZNÁMIT.

Někdo dává přednost plodům vinné révy v pevném skupenství a pochutnává si na bobulkách různých barev i tvarů, jiný upřednostňuje tekutou formu, která má výhodu v tom, že se nemusí kousat a nezůstávají po ní v puse pecičky.

V ideálním případě lze obě skupenství kombinovat: například bobule nakladené na kouscích sýra zapíjet červeným, bílým či růžový mokem vylisovaným z toho, co dříve bývaly hrozny.

Kromě gurmánského požitku nám poskytuje konzumace vinné révy také resveratrol, látku, která je z chemického hlediska derivát stilbenu. Zní to asi příliš učeně, obzvlášť pro nás, kterým chemie ve škole nikdy moc nešla, takže si raději povíme, co je resveratrol z lidského hlediska.

VE VÍNĚ JE NEJEN PRAVDA

Každá rostlina v sobě skrývá řadu látek, z nichž některé pro svůj život potřebuje pouze ona, ale většina z nich je užitečná také pro lidi, a my jsme se naučili využívat léčivých účinků takřka veškeré flóry -včetně té jedovaté. Resveratrol ovšem není zcela běžná rostlinná látka, kterou bychom nalezli v každé kytičce nebo travičce, nicméně vyskytuje se v poměrně mnoha druzích ovoce a zeleniny. Jedním z nejznámějších zdrojů resveratrolu jsou bobule modré vinné révy, a to jak v pevné, tak v tekuté formě - litr červeného vína ho obsahuje asi 0,2 až 5,8 mg, množství závisí na odrůdě; v bílém a růžovém víně je této látky mnohem méně. Ovšem nejen víno je zdrojem resveratrolu, najdeme ho i v arašídech, v bobulích černého rybízu, v borůvkách, moruších, především v odrůdách s tmavšími plody, v kořenu křídlatky kopinaté a ve slupkách grapefruitu.

Funkce resveratrolu v rostlinách zatím není zcela jasná, pravděpodobně ale sehrává roli při jejich ochraně před plísňovými chorobami.

PROČ JSOU FRANCOUZI ZDRAVĚJŠÍ?

Na počátku zájmu o resveratrol byl paradox. Přesně řečeno paradox francouzský, což je jev, který poprvé odborně popsal irský lékař Samuel Black v roce 1819. Tehdy vyslovil domněnku, že Francouzi, ačkoliv na jejich jídelníčku nechybí živočišné tuky, trpí mnohem méně než jiné národy kardiovaskulárními onemocněními z jednoduchého důvodu: pravidelně konzumují červené víno.

Postupem času začalo jeho názor sdílet stále více vědců. Samotný resveratrol byl izolován až v minulém století, v roce 1940, a intenzivního vědeckého výzkumu se dočkal dokonce až v 90. letech 20. století. Ani dnes ale názory na resveratrol nejsou jednoznačné; někteří odborníci účinky, které má mít na celou řadu onemocnění, spíše zpochybňují, jiní je naopak dokládají výsledky vědeckých výzkumů. Ať tak či onak, výrazné antioxidační schopnosti resveratrolu lze jen těžko zpochybnit.

MALÝ SLOVNÍK CIZÍCH SLOV

Antioxidanty jsou látky, které, zjednodušeně řečeno, chrání organismus před škodlivými vlivy zvenčí i zevnitř a hrají důležitou roli při prevenci řady chronických onemocnění. To už dneska, kdy se o nich mluví pomalu na každém rohu, ví zřejmě každý. Podobné je to s genetikou, což už je také pro málokoho neznámý pojem. Ale víte, nebo alespoň tušíte, co je to epigenetika?

Především je to nový vědní obor a velmi vědecky zní i název. Ale to, co se za ním skrývá, není až tak nepochopitelné, protože je nám jasné, že strava a tekutiny, které přijímáme, jsou důležité jak pro naši mysl, tak pro tělo. Mnohem méně si připouštíme to, do jaké míry mohou ovlivňovat i náš vzhled a chování, protože potraviny nenaplňují pouze naše žaludky, ale i geny. A právě těmito procesy se zabývá epigenetika, která dokazuje, že vhodnou životosprávou můžeme aktivovat nebo naopak tlumit funkci určitých genů, a tím ovlivňovat fyzické i psychické zdraví.

Zkrátka a dobře: stará moudrost, která praví, že jsme tím, co jíme, je hluboce pravdivá. A jak s tím vším souvisí resveratrol? Měl by být součástí našeho jídelníčku.

BOJOVNÍK SE ZÁNĚTY

Resveratrol má protizánětlivé účinky, protože dokáže přepisovat geny zodpovědné za vznik zánětlivých procesů, které jsou příčinou řady vážných onemocnění, například srdce a cév -preventivní efekt resveratrolu u kardiovaskulárních nemocí byl prokázán dokonce i u kuřáků. Pomáhá také při uzdravování těch, kterým se infarkt nevyhnul. Neměl by chybět ani v prevenci a léčbě nádorových onemocnění -vzhledem ke své schopnosti vázat se na estrogenové receptory dokáže ovlivňovat i vznik a vývoj nejen rakoviny prsu, ale i diabetu a obezity. Bez ohledu na názory odborníků - konzumace resveratrolu rozhodně neublíží.

ZBAVÍ NÁS ALZHEIMERA? Na světě trpí Alzheimerovou chorobou okolo 18 milionů lidí, kteří na vyléčení zatím marně čekají, protože současná medicína to stále ještě nedokáže. Boj s nemocí komplikuje fakt, že ji lékaři jsou schopni spolehlivě diagnostikovat až v momentě, kdy propukne v plné síle. Řada neurologů je přesvědčena, že nemoc začíná plíživě dávno před tím, než se naplno projeví. Resveratrol by mohl mít výrazný neuroprotektivní efekt, tedy měl by chránit buňky nervového systému před poškozením. Ovšem výzkumů na toto téma bylo zatím provedeno jen několik, ale zdá se, že delší a pravidelné užívání této látky kromě jiného nejen zlepšuje zásobení mozku krví, a tím jeho okysličování, ale i dlouhodobou paměť a funkci hippocampu, což je ta část mozku, která za naši paměť zodpovídá.

Jedním z nejpšíjemnějších způsobů, jak dostat z přírodních zdrojů do našeho organismu resveratrol, je konzumace červeného vína. Výrazné antioxidační schopnosti resveratrolu lze jen těžko zpochybnit.

CO SI PAMATOVAT

Jedním z nejpříjemnějších způsobů, jak dostat z přírodních zdrojů do našeho organismu resveratrol, je konzumace červeného vína. Pro abstinenty ovšem vyvstává problém - alkohol. Ale ani pro ty, kteří mají víno rádi a nebrání se jeho popíjení v rozumných dávkách, to není dostačující, protože obsah této látky není v nápoji celkově příliš vysoký - obvykle se jedná maximálně o jednotky miligramů v jedné skleničce. Doporučované dávky jsou vyšší, pro léčebné účely se pohybují od 1000 mg výše. Takže pro dosažení výraznějšího efektu, aniž by se z člověka stal alkoholik nebo se přejedl borůvek či černého rybízu, je vhodné užívání doplňků stravy, které resveratrol obsahují. K dostání je řada výrobků buď v podobě želatinových, nebo tvrdých tobolek či kapslí. A když si každý den dáte sklenku nebo dvě dobrého červeného vína - žádné krabicové patoky - neprohloupíte. Vždyť národy, které dobré jídlo zapíjejí kvalitním vínem, patří k těm, kde se lidé dožívají vysokého věku. A poměrně dost si toho pamatují. Ukazuje se, že pravidelné užívání resveratrolu zlepšuje zásobení mozku krví, a tím jeho okysličování, ale i dlouhodobou paměť a funkci hippocampu, což je ta část mozku, která za naši paměť zodpovídá.

Zdroj: Zdraví
Datum vydání: 27.11.2015
Číslo: 12
Strana: 74
Autor: Anežka Kollmannová

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína