Ochutnejte to nejlepší víno! Zavítejte do Salonu vín ve Valticích!

Přiťuknete si rádi dobrým vínem? Vyberte si to nejlepší z nejlepších! Degustační expozice Salonu vín ve Valticích nabízí veřejnosti stovku nejlepších vín celé České republiky a to už stojí za to se sem vypravit!

Vína je zde možné zvědavě okukovat, ochutnávat, nebo i nakupovat po jednotlivých láhvích podle toho, jaký program zvolíte. Je na vás, zda se spolehnete jen na vlastní smysly, nebo se necháte provést zkušeným sommelierem, který přidá i nějakou tu zajímavost o vínech, vinařích i vinařství dnes i v minulosti. A že výlet do Valtic bude stát za to, slibuje i titul TOP VINAŘSKÝ CÍL, který Salonu vín přidělili návštěvníci za rok 2014. Součástí sklepních prostor Salonu vín je také naučná expozice o našem vinařství a vinařských oblastech a také prodejna dárkového balení na láhve, vinařské literatury, degustátorských skleniček, sommelierských potřeb atd.

3 otázky pro hlavního sommeliera Salonu vín Ing. Marka Babisze:

1. Jak byste ohodnotil skladbu vín v Salonu pro rok 2015?

V letošním roce budou v expozici vín převládat více bílá vína než červená, je to dané ročníkem 2013, který ukázal, že i přes obavy vinařů bude excelentní právě na bílá vína. Odrůdová skladba bude velmi rozmanitá a každý si zde podle mého názoru najde to své víno. Zajímavostí nové expozice bude např. odrůda Viognier, která se do Salonu vín dostala vůbec poprvé. Po několika letech se do expozice podívá opět červené likérové víno, které určitě stojí za ochutnání.

2. Jsou kategorie, které zůstaly neobsazeny? Jako tomu bylo loni u růžových vín…

V letošním roce jsou obsazeny všechny kategorie, včetně růžového vína, které dle mého názoru potěší spoustu návštěvníků. Oproti loňsku jsme navýšili v kategorii polosladkých vín skladbu o 2 vína, z důvodů většího zájmu o tuto kategorii. Naproti tomu v kategorii sladkých jsme 2 vína ubrali. Ostatní kategorie zůstávají beze změny.

3. Které z degustačních programů si návštěvníci vybírají nejvíce?

V loňské roce si návštěvníci nejvíce volili program A1 - volnou degustaci na 90 min. Velmi se i osvědčila prodloužená volná degustace na 150 min., tento program máme v nabídce druhým rokem a zavedli jsme ho právě na žádost našich návštěvníků. V řízených degustacích vede program C1, který zahrnuje čtyři bílá vína a dvě červená. Tento program si např. oblíbili turisté z Jižní Koree, kterých do expozice v loni zavítalo zhruba na 400 návštěvníků.

V letní sezoně, kdy do Lednicko-valtického areálu zavítá hodně cyklistů, je právě cyklisty hodně využívaný degustační program z výdejního automatu BY THE GLASS, zde si návštěvník dle ceny může sám ochutnat 2 – 5 vzorků. Za loňský rok bylo v expozici Salon vín a vybralo si jeden z degustačních programů více jak 17 500 osob, což je dosavadní rekord.

Ochutnejte to nejlepší víno! Zavítejte do Salonu vín ve Valticích!

3 otázky pro ředitele Salonu vín Ing. Pavla Kršku:

1. Jak hodnotíte vítězství Salonu vín v soutěži TOP VINAŘSKÝ CÍL?

Je to pro nás velká čest a ocenění dlouhodobé práce v oblasti neustálého vylepšování degustační expozice Salonu vín a její propagace. Jsem velmi rád, že toto ocenění je primárně od těch, pro které celou práci děláme, tj. od veřejnosti - milovníků našich kvalitních vín.

2. Kolik návštěvníků ročně Salon navštíví? A stoupá návštěvnost?

Návštěvnost neustále stoupá, nyní máme meziroční nárůst přes 15%. Za uplynulou sezonu využilo některý z degustačních programu 17,5 tis. lidí. Celková návštěvnost je minimálně dvojnásobná – do expozice může totiž návštěvník přijít i zdarma bez degustace za účelem prohlídky či nákupu celých láhví vín.

3. Co je podle Vás na Salonu to nejatraktivnější pro návštěvníky?

Salon vín je skutečnou výkladní skříní našeho vinařství. Nejatraktivnější je asi unikátní možnost ochutnat téměř 100 našich nejlepších vín formou tzv. „volné degustace", kdy si návštěvník sám vybírá, která vína ochutná. Každé víno má svůj prezentační box, kde jsou kompletní informace o vínu. Součástí expozice ale také naučná expozice o historii našeho vinařství, odrůdách révy a také „síň slávy" vinařství v ČR.

Více o Salonu vín na: www.salonvin.cz, více o moravských a českých vínech na: www.wineofczechrepublic.cz.

Zdroj: http://www.denik.cz
Datum vydání: 4.6.2015

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína