Vinaři: nejdražší seriál se odehrává v Křeticích

V Pavlově a okolí mají herci za sebou 65 dní natáčení. Nový seriál o víně a vinařském světě představili v Mikulově. Diváci jej uvidí od října.

Mikulov – Podzim jak víno. Tahákem vysílacího schématu tohoto období na televizi Prima má být nový komediální seriál Vinaři. Na Mikulovsku se už nějaký čas pohybuje řada známých herců. Kamery televizního štábu jedou naplno. "Natáčíme zatím nejdražší seriál naší televize," uvedl předevčírem v Mikulově generální ředitel FTV Prima Marek Singer, podle kterého se hektary okolních vinic hercům dostaly do krve.

Producent Tomáš Vican poznamenal, že protagonisté seriálu nestrávili ani minutu v ateliéru. Točí se převážně v Pavlově, seriálových Křeticích, a okolí. "Námět na seriál ve mně uzrál už roky před Bobulemi," zmínil Vican film z vinařského prostředí.

Režiséři pod hlavičkou Jiřího Vejdělka stále pracují na vzniku celkem šestnácti hodinových dílů Vinařů.

O čem seriál bude? "Víno je prostředkem boje proti alkoholismu, o tom to je," řekl s úsměvem Vican.

Rytíř Postránecký

Nejlepší víno dělá ve fiktivních Křeticích herec Václav Postránecký alias Bedřich Pavlíček. Má být nejmoudřejším chlapem ve vesnici, tedy po své ženě druhým nejmoudřejším obyvatelem obce. "U Vinařů je jedna veliká odlišnost od všech ostatních seriálů – je to můj první seriál, který se odehrává v zeměpisné oblasti, která je mi velmi příjemná a milá. Je to Pálava, Mikulov a Pavlov," nechal se slyšet herec, jenž je nositelem Řádu evropských rytířů vína.

Nová hlavní role semutaké líbí. "Je jiná než předešlé. Vinař Pavlíček, kterého hraju, je velký svéráz," shrnul povahu své postavy Postránecký.

Jeho seriálovou dceru hraje Tereza Kostková. Když se moderátor Primy Karel Voříšek předevčírem na mikulovském náměstí vyptával na víno a dojmy z natáčení, ujala se okamžitě slova. "Já dosud víno vůbec neměla, jen jablečný džus," byla na oko rozčarovaná herečka, jež ve Vinařích ztvárňuje Pražanku, která se po letech vrací zpět na jižní Moravu.

Do Mikulova se kvůli představení seriálu novinářům dostavil i Tomáš Matonoha. Ke své roli Hřebce prohlásil: "Jsem takový mikulovský Sagvan Tofi!"

V neděli večer

První díly Vinařů uvidí diváci na televizních obrazovkách v říjnu. A to v neděli v hlavním vysílacím čase, tedy krátce po osmé hodině večer. Ve stejný měsíc má padnout i poslední klapka seriálu.

Hlasité pokyny televizního štábu poslouchali lidé v Pavlově. "U nás se natáčelo už několikrát. Jsem ráda, že k nám filmaři jezdí, protože to zviditelní obec," pochvalovala si nedávno jedna z přihlížejících obyvatelek Emílie Foltýnová.

A seriálové hlášky? Televize zveřejnila spíše ty dnes již poněkud otřepané: "Je šest druhů vína. Dá sa, nedá sa, dá sa Pražákům, dá sa svařit, nedá sa svařit, tak sa dá vypálit a pak sa dá Pražákům."

obsazení rolí

Václav Postránecký, Jitka Smutná, Tereza Kostková, Jan Brožek, Alžběta Vaculčiaková, Hynek Čermák, Lucie Benešová, Tomáš Matonoha, Mirek Táborský, Pavel Liška, Oldřich Navrátil, Zdeněk Junák, Anna Fialová, Pavel Nečas, Tomáš Materna, Lukáš Langmajer, Robert Nebřenský.

Zdroj: Břeclavský deník
Datum vydání: 9.8.2014
Odkaz:  http://breclavsky.denik.cz/

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína