Šampion soutěže vynikne s kuřetem

Bzenec – K vinařství se dostal náhodou. A byla to šťastná náhoda. Bořek Svoboda totiž už několikrát se svými víny uspěl, a to i na mezinárodní úrovni. "V patnácti letech jsem neměl jasnou představu, čím chci být. Nejsem sice z vinařského rodu, ale tento obor mě vždy lákal, proto jsem ho vystudoval," vypráví Svoboda, který je ředitelem společnosti Zámecké vinařství Bzenec na Hodonínsku. Tam vytvořil i Chardonnay 2011, které se stalo absolutním vítězem letošního ročníku soutěže Salon vín.

Porota zveřejnila výsledky předevčírem. Šampion obstál v konkurenci 1622 vín, z těch dvě stě postoupilo do prestižního finále na Břeclavsku. Bzenecká vína už získala mnoho českých i zahraničních ocenění.

Svoboda ale vnímá jako nejprestižnější ta ze Salonu vín. Bzenecké vinařství si letos odneslo i cenu za nejlepší kolekci vín. "Předloni se stalo absolutním vítězem naše Veltlínské zelené 2009," shrnuje úspěchy Svoboda. Zůstává ale skromný. "Na soutěže nikdy nejezdíme s očekáváním výhry. Vítězství je souhra náhod a štěstí. Nominace na přední místa jsou i o osobním vkusu a preferencích porotců," popisuje své dojmy Svoboda. Zároveň podotýká, že soutěže Salon vín se zúčastní i příští rok.

Favorita letošního Salonu vín mohou lidé ochutnat jak v restauracích, tak ve vinotékách. Láhev stojí kolem dvou set korun. "Víno má ovocnou chuť, která přechází do medových tónů. Doporučuji ho pít k drůbeži," představuje svého šampiona Svoboda. Chardonnay 2011 vzniklo z vracovských hroznů, z vinice, která je svou polohou pro chardonnay ideální. Svoboda ale dodává, že pěstování vína není jednoduché. "S přírodou nelze spolupracovat, natož bojovat. Musíme se jí přizpůsobit. Není to jako vyrobit šroubek," dodává Svoboda.

Zdroj: Brněnský deník

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína